Отмяна на спорната Наредба Н-18 и въвеждане на т.нар. отдалечена

...
Отмяна на спорната Наредба Н-18 и въвеждане на т.нар. отдалечена
Коментари Харесай

Демократична България предлага отпадане на наредбата за касовите апарати

Отмяна на противоречивата Наредба Н-18 и въвеждане на така наречен отдалечена фискализация планува план за промени на Закона за Данък добавена стойност, импортирани от Ивайло Мирчев и група народни представители от " Демократична България ".

В плана е заложена анулация на текстовете, с които бе въведена наредбата, която бе отлагана няколко пъти и до през днешния ден по този начин и не е влезнала в действие. Документът бе остро подложен на критика от бизнеса поради компликациите да бъдат приложени новите условията, поради високите разноски за въвеждането му и поради това, че той ще препятства конкуренцията, а данъчните ще имат достъп до сензитивна финансова информация, касаеща освен продажбите, акцентират от обединението.

Наред с това с поправките в Закона за Данък добавена стойност се вкарва и така наречен отдалечена фискализация (софтуерна фискализация). Тя разрешава вписване на продажбата в действително време от софтуера за ръководство на продажбите и приемане на неповторим номер, който може да бъде отпечатан от устройство, друго от фискално устройство, или изпратен по електронен път. Така отпечатаният фискален бон съдържа всички реквизити на общоприетите " бележки ", издавани от касов уред, включително опция за инспекция в действително време дали продажбата фактически е записана в приходната администрация.

" В момента всеки търговец в България е задължен да регистрира всяка продадена стока посредством касовия си уред. Така информацията стига до Национална агенция за приходите. Фискалните апарати костват пари, поддръжката им също. Ние целим тази хардуерна фискализация да я създадем софтуерна, т.е. търговците да могат да издадат касова записка от всяко устройство с принтер, да вземем за пример компютър или таблет. По този метод спестяваме на бизнеса пари - по предварителни оценки над 100 млн. лв. ", разяснява вносителят на поправките Ивайло Мирчев.

Той показва, че законопроектът не анулира фискалните устройства и условията към тях, само че прибавя още една опция за фискализация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР