Отлагането за влизането в еврозоната носи огромни щети за България.

...
Отлагането за влизането в еврозоната носи огромни щети за България.
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Отлагането за влизането в еврозоната носи огромни щети за България

Отлагането за влизането в еврозоната носи големи вреди за България. Това са действителни стопански загуби. Това сподели вицепремиерът Атанас Пеканов в „ Защо, господин министър “ по бТВ.

Според него България губи по 300-400 млн. лв. на година поради това, че не е в еврозоната.

„ Отказваме се от това да ни се увеличи кредитният рейтинг, надлежно да падне лихвата по държавния дълг, което би икономисало какъв брой заплаща бюджетът за държавния дълг. Когато Хърватия влезе в еврозоната през лятото, покачиха ѝ кредитния рейтинг с една или с две стъпки. Това понижи с 1% лихвите по държавния дълг и докара до спестявания. За България това биха били спестявания, предвид на взиманите държавни задължения, от към 200-250 милиона лв. на година “, изясни Пеканов.

По думите поради отлагането на приемането на еврото лихвите за бизнеса също не понижават, което води до загуби от 50-60 млн. лв..

„ Някои от нашите съграждани в чужбина са част от подписката на „ Възраждане “ срещу еврото, само че те би трябвало да схванат, че те работят, трудят се, получават приходи в евро, магазините им, бизнесът им получава приходи в евро. Те изпращат някаква част от тях към България, които се превалутират. При всяко превалутиране на 1 евро се губи 1-2 стотинки, наподобява малко, само че тези загуби се равняват на 50 млн. лв. ”, безапелационен е вицепремиерът.

Той акцентира, че това са загуби, които ние си предизвикваме сами с нежеланието и с бездействието ни по-бързо да влезем в еврозоната.

„ Отлагането на влизането в еврозоната е поради ясни аргументи. Те са, че има правила. България все още не дава отговор на два от петте критерия, по които тя би била оценена за влизане в еврозоната. Поради бездействието на Народното събрание не отговаряме на тези критерии ”, добави той.

Той акцентира, че от месеци България не дава отговор на един критерии - инфлационният.

„ Ние работим по това да търсим еластичност от европейските ни сътрудници, тъй че да се откри решение, което да дава отговор на настоящата обстановка, а тя е една доста висока инфлация във всички страни. За да търсим еластичност във връзка с критериите ние трябваше да сме съвършени по всички други критерии, вместо това не сме приели четири закона. Закони, които от дълго време се изискват от нас ”, сподели Пеканов.

Усилията на българското държавно управление в посока влизане в еврозоната не престават, съобщи вицепремиерът. „ Сигнализирано ни беше от европейските ни сътрудници, че защото не отговаряме на критериите, няма смисъл да подаваме конвергентен отчет. Няма нещо, което да не сме създали, да не сме натиснали през месеците и беше ясно. еластичност може да се търси във връзка с един критерии, в случай че не е изпълнен, на при два неизпълнени критерия нямаше по какъв начин да си затворят очите и да ни кажат „ Всичко е наред “, изясни Атанас Пеканов.

Страната щеше да бъде отхвърлена, а това щеше да има доста съществени имиджови вреди, счита вицепремиерът. „ Не си представяйте, че това може да го желаеме всяка година. Само една страна е желала сходно нещо - Литва. Отхвърлена е единствено поради един аршин инфлацията, тогава тя е била 3,8%. При нас е 14%. Не отговаряме на законодателния критерии ”, посочи Пеканов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР