Отлагането на членството на България в еврозоната е очаквано, но

...
Отлагането на членството на България в еврозоната е очаквано, но
Коментари Харесай

Отлагането на еврото е лош сигнал за инвеститори и партньори на България

Отлагането на участието на България в еврозоната е предстоящо, само че рискува доверието към кредитния рейтинг и изпраща отрицателни сигнали към европейските сътрудници и вложители. Това съобщи икономистът Петър Ганев в изявление за БНР.

Има риск да има някакъв друг взор към кредитния ни рейтинг. Няма по какъв начин вест, че се отсрочва участието в еврозоната, защото не изпълняваме инфлацията, да е позитивен сигнал за вложители, сътрудници. Това на всички места ще бъде прочетено като нещо отрицателно и нараснал риск за България. “

Припомняме, че в петък стана ясно, че официално приемането на еврото се отсрочва най-малко с година, защото страната не е приела нужни законопроекти, само че и не съумява да поддържа ниска инфлация.

Икономистът показва, че страната ни непрекъснато генерира отрицателни вести – участието в Шенген се отсрочва, само че и правосъдната промяна куца.

Отлагането в този момент обаче не би трябвало да буди терзание, защото процесът е стартиран и рано или късно България ще се причисли към еврозоната.

Важна е политическата ориентировка, а не съответна дата. Въпросът е дали ние политически въпреки всичко ще запазим тази ориентировка, защото виждам, че има доста спорно говорене, референдуми, събират се подписи. Едно публично отричане от участие към този момент би имало тежки последствия “, съобщи Ганев.

 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР