Откриването на Пилон Рожен“ е поредната инициатива, която претендира за

...
Откриването на Пилон Рожен“ е поредната инициатива, която претендира за
Коментари Харесай

Моя страна, моя България: утре тържествено ще открият „Пилон Рожен“ с… нарушение на авторски права


Откриването на „ Пилон Рожен “ е следващата самодейност, която претендира за родолюбие и национализъм, само че е на път да се организира в нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), разкри Българска национална телевизия.

Въпреки многочислените уведомления от страна на Музикаутор, фондация „ Наследство в бъдещето “ отхвърля да уреди правата за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието, оплакаха се с цялостно съображение от Музикаутор.

Така за следващ път в България ще бъде извършено събитие с обществено потребление на музикални творби, без създателите да получат справедливо възмездяване за положения голям труд по основаването на музика “, разясняват от организацията на създатели и композитори.

Според Музикаутор нарушаването на законите в една правова страна е несъвместимо с понятието национализъм. Още по-фрапиращ е фактът, че събитието има формалната поддръжка на редица медии, държавни компании, общини, политици и общественици и се организира под патронажа на президента Радев.

„ 30 години, откогато работи Законът за авторското право и сродните му права, не стигнаха да се проумее нуждата от поредна и безапелационна политика на страната по отношение на отбраната на правата на създателите “, разяснява Иван Димитров, изпълнителен шеф на Музикаутор.

Той уточни, че повторното включване на България в черния „ Списък 301 ” на Съединени американски щати за наблюдаване за спазването на правата върху интелектуалната благосъстоятелност демонстрира отсъствието на всякаква отговорност от страна на страната. Освен че неспазването на закона ощетява хиляди носители на авторски права, непознатите вложители също заобикалят страните, в които не намират сигурност за бизнеса си.

Според Музикаутор зачитането на правата на създателите на креативно наличие на всички равнища – държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица, е нужното изискване за непоклатимост на средата и основен детайл на стопанската система и просперитета на гражданското общество.

От организацията показват още, че за слоган на акцията за откриването на „ Пилон Рожен “ е определен откъс от Иван Вазов: „ България заслужава да се потрудим за нея ”.

„ Музикаутор надълбоко има вяра, че не може и не би трябвало да бъде ощетяван трудът на креативните и културни промишлености “, който по тази причина е под отбраната на закона. Разбирането от страна на всички уредници на събития в България за отговорностите им да уреждат авторските права за музикалните творби е значително за отключването на културния капацитет на България.

От Музикаутор разясниха за Българска национална телевизия, че уредниците не са се свързали с тях, с цел да уредят авторските права на творбите, които са включени в програмата за откриването. Част от тях са да вземем за пример „ Моя страна, моя България “(музика: Емил Димитров, текст: Васил Андреев), както и предпазени от закона творби от репертоара на Гвардейския духов оркестър.

При това не става дума за големи суми, а за чисто предпочитание да се съблюдават законите на страната.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР