Откритото първенство на Австралия е сред най-успешните турнири за Марин

...
Откритото първенство на Австралия е сред най-успешните турнири за Марин
Коментари Харесай

Той е отново тук: Великолепен Чилич върна лентата назад и шокира Рубльов в Мелбърн!

Откритото състезание на Австралия е измежду най-успешните шампионати за Марин Чилич, който през 2018-а година игра край, изгубен от Роджър Федерер. Последваха няколко сезона, в които хърватинът бе отвън светлините на прожекторите, само че през днешния ден той върна лентата 4 години обратно и показва впечатляващ хъс за победа и изумителна непоклатимост, с цел да отстрани петия подложен в схемата Андрей Рубльов. Всеки един от сетовете бе извънредно равносилен, само че в основните моменти Чилич изпъкваше и показваше най-хубавото си лице на корта, като по този начин сервира най-голямата изненада в шампионата дотук след крайното 7:5 7:6(3) 3:6 6:4. Той си обезпечи място в осминафиналната фаза в Мелбърн за 8-и път, където го чака конфликт с Феликс Оже-Алиасим.

В началните минути на дуела преимуществото бе на страната на сервиращите, които безпроблемно завоюваха откриващите си подавания. Не след дълго обаче хърватинът изостри неимоверно ретурите си и по този начин осъществя ранен пробив, чието затвърждаване след това му донесе задатък от 4:1. Последваха мощни минути за руснака, който като че ли откри ритъма си на игра и успяваше да разбалансира съперника си, доминирайки с дълбоки удари от форхенд и предизвиквайки пропуски от отсрещната страна, което му оказа помощ да навакса изоставането си и да изравни за 4:4.

Паритетът в геймовете се резервира и тъкмо когато изглеждаше, че ще станем очевидци на тайбрек, някогашният финалист още веднъж увеличи равнището си на посрещане и след серия от изумителни ретури, осигуряващи му контрола в разиграванията от дъното на корта, Чилич осъществя пробив в последния вероятен миг и излезе напред в общия резултат.

Във втората част началният удар играеше основна роля и за двамата състезатели, които бяха съвършени от сервис линията и не разрешиха на противника си даже да доближи до точка за пробив. Имайки поради нападателния жанр на двамата, не бе по никакъв начин изненадващо, че престрелките от главната линия изобилстваха, а уинърите в тях не бяха по-рядко срещано събитие.

Напълно резонно се стигна до тайбрек, в който Чилич беше под пара и просто нямаше мощ на света, която да спре стремежа му. Ударите му се приземяваха наоколо до линиите и не оставяха никакво време за реакция на Рубльов, който по този начин и не можеше да откри метод да парира превъзходните офанзиви на съперника. Хърватинът си построи задатък от два минипробива и 5:2, а оттова насетне бе единствено въпрос на време да постави точка на сета в своя изгода.

Подемът на хърватина се придвижи и в третата част, където продължи да поема самодейността с дълбоките си ретури и по този начин сложи напрегнат още първото подаване на съперника. Макар Рубльов да съумя да се избави тогава, то неизбежното се случи и напълно скоро някогашният №3 още веднъж поведе с брейк и 3:1. Тогава обаче събитията на корта претърпяха цялостен поврат, защото към този момент руснакът бе този, който диктуваше разиграванията с мощните си удари.

Тази смяна в представянето на международния №6 водеше след себе си голям брой пропуски от ракетата на Чилич, който не след дълго изгуби преимуществото си, което беше натрупал. Получил нужния подтик в играта си, Рубльов трупаше убеденост с всяка една минала минута на корта и продължи да притиска сервиса на съперника си. Хърватинът стартира да губи почва под краката си и ударите му изгубиха от остротата си, което стана причина за втори пробив в сметката на по-високоранкирания състезател, който след серия от 5 следващи гейма понижи изоставането си в общия резултат.

В четвъртата част Чилич се отърси от случилото се в предходния сет и стабилизира играта си, връщайки се към стила си от началото на мача. Той още веднъж намираше извънредно чисто топката и я насочваше наоколо до линиите, разхождайки съперника си от ъгъл в ъгъл, с цел да нанесе завършващ удар. Повратният миг пристигна в четвъртия гейм, когато Рубльов позволи няколко следващи непредизвикани неточности, които не останаха безнаказани от международния №27. Чилич не пропусна да се възползва от тях и осъществя пробив, след който поведе с 4:1, а оттова насетне бе непогрешим в изявите си, с цел да докара нещата до сполучлив за себе си свършек и да си подпечата билета за втората седмица на шампионата!

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР