Открит конкурс за студенти и млади архитекти за идеен проект

...
Открит конкурс за студенти и млади архитекти за идеен проект
Коментари Харесай

Архитектурен конкурс за Водната кула обяви Димитровград

Открит конкурс за студенти и млади архитекти за абстрактен план за възобновяване и преустрояване на Водната кула и прилежащите й пространства разгласи община Димитровград.

Проектните оферти ще се одобряват до 17 часа на 17 февруари 2023г. Жури от водещи експерти и архитекти ще оцени показаните работи.

6500 лева е плануваният награден фонд: първа премия на журито – 3 000 лева.; Втора – 2 000лв, трета – 1 000 лева и премия на жителите на Димитровград – 500 лева

В особено основания за състезанието уебсайт ще бъдат показани всички планове, с цел да могат жителите на Димитровград в интервала от 18 до 23 февруари 2023 година да гласоподават за желания от тях. Обявяването на резултатите и награждаването ще бъдат на 24 февруари (петък) 2023г., когато в галерия ще бъдат показани най-хубавите планове.

От значение е посредством реновирането да се подчертае смисъла на Водната кула, като исторически и архитектурен обект, както и да се укрепи ролята и на архитектурно-дизайнерски акцент в градската среда. Желанието на възложителя е след преустройството постройката да се трансформира в туристическа атракция. Участниците в състезанието имат свободата да предложат хрумвания, които да варират от оптимално запазване и възстановяване на съществуващата постройка до по-съществено преустрояване, което включва интервенция освен в интериора, само че и във фасадите и обемното създаване. Съществени промени по фасадите са възможни при изискване, че са обосновано нужни при обезпечаване на функционалност на вътрешните пространства. Самоцелна коренна смяна на визията на постройката не е желателна, предлагат от общината.

Заданието и всички материали за присъединяване в състезанието са безвъзмездни и се дават след регистрация в уеб страницата на състезанието:

Пътното оборудване следва да бъде напълно непокътнато, а планът да не утежнява видимостта за водачи и пешеходци в зоната на кръговото кръстовище, допълват от администрацията.

Водната кула в Димитровград е построена след 1873 година, когато е открита жп станция Хаскьой. Тя е част от инфраструктурата на железопътната линия Цариград – Белово, която е благосъстоятелност на барон декор Хирш и е пусната в употреба сред 1870 и 1874г. През 1888г. тази жп линия към този момент свързва Цариград с Виена и от там с останалата част от Европа. През 1909г. линията става благосъстоятелност на Български Държавни Железници. Първият градоустройствен проект на Димитровград, направен от проф. Любен Тонев, планува изместване на железопътната линия северно от града. Този проект не е осъществен и вместо това по проекта от 1951г. на проф. Петър Ташев е построен пътен надлез над жп линията, който включва триколонно кръстовище южно от Водната кула на височината на надлеза. Необходимостта от зареждане с вода на парни локомотиви последователно отпада в интервала сред 60-те до 80-те години на ХХ век, само че Водната кула не е отстранена. Тя оцелява и макар утвърждения през 1996г. обстоен организационен проект, който планува ново информационно решение на пътния надлез на мястото на кулата. През 2012г., по отношение на плана за реорганизация и електрификация на жп трасето Пловдив - Свиленград по коридори IV и IХ е утвърдено изменение на подробния организационен проект на центъра и ново информационно решение на пътния надлез. Резултат от новото планиране е осъщественото през 2015г. кръгово кръстовище към Водната кула. Поставянето на Водната кула в центъра му е любопитно решение, подбудено от градоустройствената обстановка и желанието кулата да се резервира. Част от все по-популярното в наши дни индустриално архитектурно завещание са оборудванията, свързани с железопътната инфраструктура. Водната кула в Димитровград е една от най-старите непокътнати в страната. Изградена е със стоманобетонова структура. Височината и е 25.44 м до билото на покрива. Във вътрешността има дървена стълба, по която се доближава до равнището под резервоара за вода във високата част.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР