Откриха и друго място по улиците на София, по което

...
Откриха и друго място по улиците на София, по което
Коментари Харесай

Ток тече и от стълб, близо до мястото, където почина момчето

Откриха и друго място по улиците на София, по което протича ток. То се намира в непосредствена непосредственост до шахтата, стъпвайки на която почина 16-годишното момче, откри инспекция на NOVA.

 Бивш зам.-министър за починалото момче: Заради липса на надзор се стига до това безумство Виж още

" Уредът сподели, че протича ток. Достатъчно мощен е ", сподели инж. Йовко Раканов - учител по електротехника и електроника.

Напрежението е от кабел, който излиза от махленски дирек и зарежда павилион наоколо.

Близо 48 часа след нещастието с младежа няма институция, която да поеме отговорност за случилото се.

Експертът по електротехника разяснява още, че има много неясноти по съдбовния случай с момчето. Все още не се знае чия благосъстоятелност е шахтата и кабелите, предизвикали гибелта на момчето.

" Единият вид е шахтата да е на телекомуникационните компании, другият е да е на електроразпределително сдружение или на уличното осветяване ", уточни инж. Йовко Раканов - учител по електротехника и електроника.

Той изясни, че по шахтата, която стана причина за гибелта на младежа, има следи от наслойка.

 Варненска компания стопанисва павилиона, захранен с ток от шахтата-убиец Виж още

" Това значи, че може би е текъл ток и се е образувал електрохимичен развой. Тази наслойка е присъща тъкмо за подобен развой. Съседната шахта е безусловно чиста по ръба ", добави инж. Раканов.

Експертът уточни версия за случилото се: " Стъпваме с влажен крайник със солена вода, тъй като е пръскано и токът протича ".

Според него казусът е съществувал седмици наред. " Възможно е някой жител да е усетил гъделичкане, когато е пресичал, само че просто да не му е обърнал внимание ", сподели още инженерът.



До момента нито една институция не е поела отговорност за убитото от ток дете на бул. " Иван Гешов ". Фаталната шахта е обезопасена с железни загради. Поставени са и надписи " не преминавай ".

" За павилионите в двора на болничното заведение са подписани контракти от управлението на лечебното заведение през 2016 година Документи за слагането и въвеждането им в употреба не са открити. През 2018 година това е установено от тогавашния кмет на регион " Триадица " и Столична община посредством " Общински строителен надзор " стартира процедура по премахването им като противозаконни. Процедурата е върната в районната администрация за премахване на пропуски, където не е приключена. За метода на зареждане на двата обекта с електричество липсват планове и позволения, като те са напълно противозаконни ", оповестиха от Столична община.

От там допълват, че другите три павилиона са сложени след процедури, извършени от регион " Триадица ", като и при тях са открити нарушавания в разрешенията за слагане, издадени от региона в противоречие с утвърдените схеми. Към разрешенията за слагане от районната администрация не са утвърдени планове за електрозахранване на обектите.

Експертът по електрозахранване Радослав Калчев разяснява, че съгласно него токът идва от шахтата и удар поради разкрит кабел е малко евентуално. По думите му, който е позволил сходен монтаж, би трябвало да си понесе отговорността. " Начините за зареждане са два - профилирана тръба подземен или въздушна електрическа връзка към захранващото табло на обекта ", добави той.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР