Отказът на автоматичната станция Луна-25“ е възникнал поради ненормално функциониране

...
Отказът на автоматичната станция Луна-25“ е възникнал поради ненормално функциониране
Коментари Харесай

Разкриха причините за разбиването на Луна-25

О тказът на автоматизираната станция " Луна-25 “ е зародил заради ненормално действие на бордовия надзорен комплекс . Това оповестиха от Федералната галактическа организация на " Роскосмос "  пред кореспонденти, предава ТАСС.

" Приключва работата на междуведомствената комисия за определяне на аргументите за ненормалното действие на автоматизираната станция " Луна-25 “ в лунна орбита . Установено е, че най-вероятната причина за повредата на " Луна-25 “ е аномалното действие на бордовия надзорен комплекс , обвързвано с невъзможността за включване на акселерометъра в устройството BIUS-L (блок за премерване на ъглови скорости) заради вероятното включване на команди с друг приоритет за тяхното осъществяване в един информативен масив “, обясниха от държавната корпорация.

Роскосмос разяснява, че разпределението на командите в масивите от данни има инцидентен темперамент. Поради това в бордовия надзорен комплекс са постъпвали нулеви сигнали от акселерометрите.

" Това не разреши при издаване на коригиращ подтик, да се запише моментът на постигане на нужната скорост и навреме изключване на задвижващата система на галактическия транспортен съд, вследствие на което изключване настъпи съгласно краткотрайната команда “, показват от ведомството.

От корпорацията подчертаха, че въз основа на резултатите от работата на комисията са образувани рекомендации за спомагателни ограничения за следващи лунни задачи, с цел да се предотврати повтаряне на събитията.

Ракетата-носител " Союз-2.1б “ с автоматизирана станция " Луна-25 “ започва от космодрума " Восточний “ на 11 август в 02:10 часа московско време. На 12 и 14 август апаратът направи две корекции на траекторията. На 16 август автоматизираната станция навлезе в окололунна орбита. На 19 август към галактическия транспортен съд бе изпратен подтик за образуване на неговата елиптична орбита преди кацане; към 14:57 часа московско време връзката с галактическия транспортен съд бе прекратена. Според предварителните калкулации " Луна-25 “ се е сблъскала с повърхността на естествения сателит на Земята.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР