Откакто за първи път започнаха дапристигат в Украйна миналата пролет,

...
Откакто за първи път започнаха дапристигат в Украйна миналата пролет,
Коментари Харесай

Мъск: Не мога да си позволя повече да финансирам интернет сателитите в Украйна

Откакто за първи път започнаха дапристигат в Украйна предходната пролет, сателитните интернет терминали Starlink, направени от SpaceX на Илон Мъск, бяха жизненоважен източник на връзка за украинската войска. Те ѝ разрешават да се бие и да поддържа връзка, даже когато клетъчните телефонни и интернет мрежи бяха унищожени във войната с Русия, написа CNN.

Досега почти 20 000 сателитни единици Starlink са дарени на Украйна, като Мъсктуитна в петък, че „ интервенцията е коствала на SpaceX 80 милиона $ и ще надвиши 100 милиона $ до края на годината “.

Тази щедрост обаче може да е към своя край, защото SpaceX предизвести Пентагона, че може да спре финансирането на услугата в Украйна, в случай че американската войска не натрупа десетки милиони долари замесец.

Документи, получени от CNN, демонстрират, че предишния месец SpaceX на Мъск е изпратила писмо до Пентагона, в което се споделя, че към този момент не може да продължи да финансира услугата Starlink, както до момента.В писмото също се желае Пентагонът да поеме финансирането за държавната и военна приложимост на Starlink от Украйна, за което SpaceX твърди, че ще коства повече от 120 милиона $ за останалата част от годината и може да коства близо 400 милиона $ за идващите 12 месеца.

„ Ние не сме в положение да дарим в допълнение терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неустановен интервал от време “, написа шефът по държавните продажби на SpaceX до Пентагона в септемврийското писмо.

В настрана писмо до Пентагона външен съветник, работещ за SpaceX, написа:

„ SpaceX е изправена пред извънредно сложни решения.Не мисля, че имамефинансовата опция да осигуримдопълнителни терминали или услуги, както изиска военачалник Залужний ".

Документите, които не са докладвани по-рано, дават рядка разбивка на личните вътрешни номера на SpaceX в Starlink, като в детайли разказват разноските и заплащанията, свързани с хилядите терминали в Украйна.Те също по този начин хвърлят нова светлина върху подмолните договаряния, които са дали милиони долари в информационен хардуер и услуги на Украйна евтино за Киев.

Писмата идват на фона на скорошни отчети за широкообхватни спирания на Starlink, така катоукраинските войски се пробват да си върнат територията,окупирана от Русия, в източните и южните елементи на страната.

Източници, осведомени с спиранията, споделиха, че ненадейно са засегнали цялата фронтова линия, както беше на 30 септември.

„ Това се отрази на всички старания на украинците да прокарат този фронт.Starlink е главният метод, по който единиците на бойното поле могатда споделят “, съобщи човек, осведомен с спиранията, който приказва със CNN с изискване за анонимност.

Не е имало предизвестие към украинските сили, сподели втори човек, добавяйки, че в този момент, когато Украйна освободи зона, би трябвало да се направи поръчка за включване на услугите на Starlink.

Financial Times първисъобщиза спиранията, довели до „ пагубна “ загуба на връзка, сподели почитан украински чиновник.

Предупреждението на SpaceX, че ще спре финансирането на Starlink, идва и на фона на възходящата угриженост в Украйна по отношение на предаността на Мъск.Той неотдавна разгласява в Туитър противоречив кротичък проект, съгласно който Украйна би трябвало дасе откаже от Крим и контрола над източните райони Луганск и Донецк.

След като украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса на чия страна е Мъск, той отговори, че „ към момента доста поддържа Украйна “, само че се притеснява от „ огромна ескалация “.

Мъск съобщи предишния месец, че Украйна не желае мирни договаряния тъкмо в този момент и че в случай че те се съгласят с неговия проект, „ Русия ще одобри тези условия “.

„ Украйна знае, че нейното настоящо държавно управление и напъните по време на война са изцяло подвластни от Starlink. Решението Starlink да продължи да работи или не е напълно в ръцете на един човек.Това е Илон Мъск.Той не е определен, никой не е решил да му даде тази власт.Той яима с помощта на технологията и компанията, която построи ",каза индивидът, осведомен с полемиките.

Във вторник Мъскотречеинформация, че е разговарял непосредствено с Путин за Украйна.

След повече от седем месеца война е мъчно да се надценява въздействието, което Starlink оказа в Украйна.Правителството в Киев, украинските войски, както и Неправителствени организации и цивилни разчитат на пъргавите, компактни и лесни за потребление единици, основани от SpaceX.Използва се освен за гласова и електронна връзка, само че и за ръководство на дронове и изпращане на видео назад за поправяне на артилерийски огън.

Ранната поддръжка от Съединени американски щати за Starlink пристигна посредством Агенцията на Съединени американски щати за интернационално развиване (USAID), която съгласно Washington Post е похарчила почти 3 милиона $ за хардуер и услуги в Украйна.Според новополучените документи най-големият участник в обособените терминали е Полша с заплащане за съвсем 9000 обособени терминала.

 Пентагонът на Съединени американски щати, фотография: GettyImages

Съединени американски щати са дали съвсем 1700 терминала.Други участници включват Обединеното кралство, неправителствени организации и групово финансиране.

Далеч по-скъпата част обаче е непрекъснатата съгласуваност.SpaceX споделя, че е платила за към 70% от услугата, предоставяна на Украйна, и твърди, че е предложила това най-високо равнище – 4500 $ на месецна всички терминали в Украйна, макар че болшинството са се подписали единствено за по-евтината услуга от 500 $ на месец.

Самите терминали костват $1500 и $2500 за двата модела, изпратени до Украйна, се споделя в документите, до момента в който потребителските модели на уеб страницата на Starlink са доста по-евтини, а обслужването в Украйна е единствено $60 на месец.

Това е единствено 1,3% от цената на услугата, за която SpaceX изиска да бъде платена от Пентагона.

„ Може да се каже, че той се пробва да получи пари от държавното управление или просто се пробва да каже „ Не желая повече да бъда част от това “, сподели човек, осведомен с настояванията на Украйна за Starlink.Предвид скорошните спирания и репутацията на Мъск като непредсказуем, „ терзанието от украинска страна е доста огромно “, сподели той.

Мъск е най-големият акционер в частната SpaceX.През май SpaceX разкри, че оценката й се е повишила до 127 милиарда $ и е натрупала 2 милиарда $ тази година, заяви CNBC.

Миналата седмица Мъск се сблъска с проливен дъжд от рецензии в Twitter, в това число от украинския президент Володимир Зеленски, откакто показа в серия от туитове своя кротичък проект за преустановяване на войната.Това ще включва предоставяне на Крим на Русия и повторни референдуми, този път под надзора на Организация на обединените нации, в четирите района, които Русия неотдавна нелегално анексира.

Това повтори мненията, направени от него предишния месец на извънредна конференция при закрити врата в Аспен, Колорадо, наречена „ Уикендът “, на която Мъск сподели,че Украйна би трябвало да търси мир в този момент.

„ Всеки искамир, когато вижда, че губи, само че не икогато печели ", сподели той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР