Откакто съществува, демокрацията има една сенчеста страна. Древните гърци са

...
Откакто съществува, демокрацията има една сенчеста страна. Древните гърци са
Коментари Харесай

Хаштаговете ще спасят света. Надяваме се...

Откакто съществува, демокрацията има една сенчеста страна. Древните гърци са знаели за нея – рискът  за нейния разпад се крие в диктатурата на болшинството. Древногръцкият историк Полибий го е нарекъл „ оклокрация “ или „ тирания на масите “: когато ръководството, определено от болшинството, постанова своята визия, прибягвайки до измама и отхвърляйки всякакво несъгласие с малцинствата и съперниците си.

През 1835 година и 1840 година Алексис дьо Токвил, френски мъдрец, написа „ Демокрацията в Америка “, където разказва същата заплаха – новообразуваната американска народна власт рискува да попадне в ръцете на деспотизма на парламентарното мнозинство поради масовизацията на обществото, което отслабва моралната отговорност на гласоподавателя и понижава политическата му интензивност.

Един от първите, които разискват въпроса за гражданското неподчинение като форма на политически митинг, е Етиен дьо Ла Боети , още веднъж френски мъдрец, който през 1576 година в своя апокрифен труд  „ Разговор за доброволното иго “ (той след това става ентусиазъм за френските революционери, анархисти и марксисти) споделя, че един тиранин ще държи властта, до момента в който субектите му го разрешават, а човешко създание, което е родено свободно, само че пристрастено към навика на робството, може и би трябвало да се откаже да се подчинява на несправедливостта.

По определение гражданското непокорство е форма на политическа битка, при която умишлено се нарушава предписание, което се счита за незаслужено.

Наказанието за това нарушаване също е част от гражданското непокорство, чиято последна цел е да се даде оптималната гласност на несправедливостта на закона за всички. Да упражниш гражданско непокорство, да протестираш, значи да приемаш, че страната не е непогрешима – тя е човешка структура, а жителят има право да следи и управлява избора си, с цел да не се злоупотребява с властта, която е делегирал.

Термина „ гражданско непокорство “ изискуем на американския публицист и мъдрец Хенри Дейвид Торо, който през 1946 година отказал да заплати налог, наложен от държавното управление  за финансирането на Мексиканската война. Смятал я за неморална и противоречаща на правилата на свободата, достолепието и равенството, открити в Декларацията за самостоятелност. За да го освободи от ареста, вуйна му платила налога, само че от този случай произлиза и нещо огромно – през 1948 година излиза есето на Торо „ Гражданско непокорство “.

Според Торо всеки жител е в правото си да не извършва нарежданията на властимащите, в случай че те са несправедливи. Изречението „ Маса хора водят живот на добродушно обезсърчение. “ се трансформира в поговорка, вдъхновяваща борците за свободи от най-различни раси, вероизповедания и партии. Идеята на Махатма Ганди за пасивната опозиция, Толстой със своя християнски пацифизъм, речите на Мартин Лутър Кинг против расовата дискриминация, отводът на пацифисти да вземат участие във войната във Виетнам и т.н.  – всички в друга степен са били повлияни от това есе.

„ Повечето считат, че проявят ли неподчинение, вредата ще е по-голяма от изгодата. Виновно за това е самото държавно управление. То е, което фактически прави вредата по-голяма от изгодата. Защо не е по-разумно, та да предугажда и организира нужните промени? Защо не тачи своето умно малцинство? Защо крещи и се съпротивлява, още преди да е засегнато? Защо не насърчава своите жители постоянно да наблюдават и го уведомяват за грешките му и така да му оказват помощ да се оправя с тях по-добре? Защо постоянно разпъва Исуса, отлъчва от църквата Коперник и Лутер, а Вашингтон и Франклин упреква в бунтарство? “ (из „ Гражданско непокорство “, източник: Wikipedia)

В началото на XXI век цветните революции са били въодушевени от
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР