Откакто Русия започна инвазията си в Украйна, Москва откъсва военни

...
Откакто Русия започна инвазията си в Украйна, Москва откъсва военни
Коментари Харесай

Форин Полиси: Русия е оголила границите си със Северна Европа заради войната в Украйна

Откакто Русия стартира нашествието си в Украйна, Москва откъсва военни сили от базите си в Северна Европа, с цел да подкрепи войските си, които търпят огромни загуби и неуспехи на бойното поле против украинските войски, написа сп. " Форин Полиси ".

Според трима високопоставени европейски чиновници в региона на защитата от района, от първичните към 30 000 съветски бойци, които преди този момент са били изправени пред балтийските страни и южна Финландия, до 80 % от тях са били пренасочени към Украйна, което оставя Русия единствено с съществени сили там, където в миналото е било най-плътната централизация на войски, изправени пред територията на НАТО.

Източник на изданието обаче акцентира, че въздушната мощност на Русия в района не се е трансформирала и че Северният флот на Русия е останал относително непокътнат. Но Москва реалокира друга високотехнологична военна техника, в това число зенитни системи и ракети, от района в Украйна дружно с войските си. Според сателитни фотоси, получени от финландската медия Yle този месец, Русия наподобява е премахнала някои зенитни системи С-300 от защитния пръстен към Санкт Петербург, един от най-големите съветски градове, който се намира покрай границата с Финландия. Според сателитните фотоси един от регионите за базиране на ракети в района, обслужван от 500-и зенитно-ракетен полк на Русия, наподобява е бил изцяло зарязан.

" Причините са две и са много елементарни ", съобщи министърът на защитата на Литва Арвидас Анусаускас пред Foreign Policy. " Тези сили бяха употребявани за генериране на задоволителна бойна мощност за първичното навлизане през февруари. Тъй като съветските сили понесоха тежки загуби по време на военните дейности, те трябваше да бъдат сменени ", споделя той.

Настоящи и някогашни американски и европейски чиновници в региона на защитата са декларирали пред " Форин Полиси ", че Русия остава дълготрайна опасност за района, изключително за дребните балтийски страни, и че чакат Москва да възвърне военната си мощ в съветския Западен боен окръг в дълготраен проект, без значение от това по какъв начин ще протече войната в Украйна.

Миналата седмица съветският президент Владимир Путин разгласи частична военна готовност на към 300 000 наборни бойци и насочи завоалирани закани за потребление на нуклеарните оръжия на страната му, в случай че Западът продължи да изпраща военна помощ на Украйна. Много военни анализатори на Запад обявиха, че Путин евентуално блъфира, само че са съгласни, че предизвестията акцентират, че Москва остава опасност за страните от НАТО макар скъпоструващите си военни неуспехи в Украйна, написа изданието.

Междувременно за първи път от десетилетия насам Финландия затвори за пет дни сектор от една от основните си автомагистрали, с цел да разреши на изтребителите си да упражняват кацане и политане на аварийна пътна писта, заяви Ройтерс.

Скандинавската страна, която кандидатства за участие в НАТО след нахлуването на прилежаща Русия в Украйна, разполага с дузина сходни аварийни писти, предопределени за потребление по време на война, в цялата страна.

На финландските Военновъздушни сили са били нужни няколко дни, с цел да разчистят крайпътните зони и да приготвят площадката за учението, в което вземат участие към 200 души личен състав и финландски изтребители F/A-18 Hornet, по-стари образователни самолети Hawk Mk 51 и други военни самолети, съобщи началникът на Финландската военновъздушна академия полковник Веса Мантила.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР