Откакто Мартина Ганчева е кореспондент на БТА в Румъния, все

...
Откакто Мартина Ганчева е кореспондент на БТА в Румъния, все
Коментари Харесай

Банатски българин е най-добрият кмет в историята на Тимишоара

Откакто Мартина Ганчева е сътрудник на Българска телеграфна агенция в Румъния, все по-често научаваме вести от северната ни съседка. И то сочни и пъстри. За места, които си мислим, че познаваме и такива, за чието битие не подозираме.

 

За Тимишоара, да вземем за пример, имах смътна визия, че е третият по величина град в Румъния и наоколо живее общественост от банатски българи, само че май нищо повече. А се оказа, че там има толкоз доста за гледане и прекарване, че напряко се чудя по какъв начин още се удържам да не хукна натам след диалога ми с Мартина по телефона.

 

Освен това наоколо живее огромна общественост от банатски българи.

Преди да стане най-дейният сътрудник на телеграфната ни организация в странство, госпожица Ганчева бе координатор с българските общности и медии по света. Синеоката дама е от Русе, приключила е румънска лингвистика и може би по тази причина съумява да изчопли любопитни вести от всяко кътче в северната ни съседка. Оказва се, че най-таченият кмет на Тимишоара е бил българин.

 

Ако до в този момент сте си мислили, че в Румъния си коства са се отиде единствено поради граф Дракула, мисля че Мартина Ганчева съществено прекатурна визията ни.

 

Когато при визитата ми в иранския град Машхад споделиха, че ще отидем до гробницата на имам Реза, аз си показват дребен пантеон, място за усамотение, молитва и покой. Е, не чаках чак толкоз да съм се заблудила. 

 

Повече за една от най-големите здания в света, четете тук

 

https://dromomania.bg/2023/10/08/%d1%81%d1%8a%d1%80%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d0%b8%d0%b8%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%b3%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%b5-%d0%b5-%d1%88%d0%b8%d1%80%d0%bd/

 

Съвсем наскоро в Покана за пътешестване Мариана Филева, единствената жена лидер на ловни сафарита на толкоз високо равнище, описа за приключенията си в Африка, само че след интервюто  я помолих да си напомни преживелица, която я е поразила.

 

И тя показа за сприятеляването си с локален рейнджър, посредством чиято житейска история е осъзнала разликата в светогледа сред африканските и европейските дами.

 

В рубриката „ 50 места от българската история оттатък България “ със Светослав Марков и Теодор Борисов наблюдаваме стъпките на нобеловия лауреат Елиас Канети от Русе до Швейцария.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР