„Отиваме на Бузлуджа с чувство за добре свършена работа. Подходихме

...
„Отиваме на Бузлуджа с чувство за добре свършена работа. Подходихме
Коментари Харесай

Нинова: Имаше шанс за трети кабинет, но ГЕРБ и ДПС дръпнаха ИТН от преговорите

„ Отиваме на Бузлуджа с възприятие за добре свършена работа. Подходихме доста отговорно, бяхме диалогични, събрахме на една маса сътрудниците, които не си говореха между тях. Не го направихме единствено на думи, а изготвихме стратегия, предложихме 79 закона на Народното събрание, с цел да сме сигурни, че има болшинство. Подходихме рационално и умно. “ Това съобщи вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на Българска национална телевизия.

В предаването “Панорама “ тя изясни, че в последната година левицата се е трансформирала и от партия, с която никой не е желал да беседва, се е трансформирала в единствената партия, която може да приказва с всички. „ И го направихме водени от разбирането, че за България предстоят тежки месеци. За всяко семейство предстоят тествания през зимата. Така че отиваме на Бузлуджа с възприятие за държавническо и отговорно държание, в опит да създадем постоянно държавно управление и да има постоянен парламент, който да даде непоклатимост и сигурност “, сподели още тя.

Нинова дефинира нервността в последните дни за връщането на мандата като безусловно изкуствено основана. „ Миналата година държахме мандата 11 дни и всички ни молеха да го държим още, с цел да одобряват нужните закони. Тази година го върнахме на 10-ия ден. Тоест Българската социалистическа партия не е нарушила Конституцията и на милиметър “, безапелационен е водачът на левицата.

Що се отнася до КЕВР, Нинова съобщи: „ Миналия петък в Народното събрание, разбирайки какво се задава с анулацията на решението за избор на ръководител на КЕВР, свикахме парламентарните групи от четирите партии. Поставихме им безусловно отговорно въпроса и им казахме, че това е безпорядък, колапс за стопанската система. Кажете какво ви е належащо като време? Последва вълна от експанзия, обиди, нападки. ГЕРБ и Движение за права и свободи остро, гневно и саркастично се отнесоха към този въпрос и споделиха, че не наша работа и да връщаме мандата “, напомни вицепремиерът. Тя добави, че два дни по-късно са намерили решение, въпреки че и то е противоречиво.

По думите на Нинова в днешния ден депутатите заслужават приветствие и изясни за какво: „ Във вторник, като министър на стопанската система и промишлеността, сложих остро въпроса за епидемията от божествен газ, която убива децата ни. Това не е моя работа, само че с ресурсите на Министерството на стопанската система и промишлеността – КЗП – мобилизирахме всички сили, с цел да спрем краткотрайно продажбата, до момента в който тя бъде неразрешена със закон. И внесохме такова предложение. “ Нинова добави, че в петък към този момент има решение на комисия и две четения в зала и законът е реалност. „ Това е най-бързо одобряваният закон в политическата история. Е, заслужаваше ли си да държим мандата още две дни и парламент са реши този въпрос? “, попита тя.

Според водача на Българска социалистическа партия единствено поради тези две неща си е заслужавало левицата да изтърпи всички обиди, експанзии и нападки, че държи мандата повече, в сравнение с е належащо.

„ Имаше късмет за трети кабинет и тъкмо, тъй като имаше късмет, ГЕРБ и Движение за права и свободи дръпнаха “Има подобен народ “ от договарянията, с цел да провалят този късмет “, счита ръководителят на левицата. „ Имаше управническа коалиция, която свърши най-важната задача, която си сложи – да преведем България през тежките зимни месеци. Направихме го, като подкрепихме стопанската система и я стабилизирахме, заделихме 22 милиарда за помощ на фамилии и семейства “, разяснява Нинова.

По думите ѝ обединението е имала и недостатъци и това е не положителната връзка посред им. „ Случваше се “Продължаваме смяната “ да афишират решения, за които останалите сътрудници не бяхме чули, не бяхме обсъждали, научавахме ги от медиите и се постановяваше по-късно да гасим пожари. Това беше неточност и в договарянията в този момент се опитахме да я изправим и се разбрахме за нов метод на работа на обединението – авансово разискване и тогава оповестяване на решенията “, уточни тя.

„ Ние сме имали доста безапелационни позиции, като тази за Северна Македония, когато не подкрепихме с гласоподаване “, съобщи Нинова и добави тематиката с съветските дипломати, която е взела главата на Кирил Петков като министър председател. „ Така че по тези въпроси, по които имахме разлики, сме били доста ясни и безапелационни. Но в тези рецесии, които връхлетяха България една върху друга, ние постигнахме най-важното – нормализирана стопанска система, която за първи път получи самопризнание в Европа. Европейската организация Евростат ни постави преди всичко по промишлен напредък, по промишлено произвеждане. Такова нещо в историята на България няма “, безапелационен е вицепремиерът като посочи, че икономическият напредък не е от експорт на оръжия и на ток. „ Статистиката доста ясно демонстрира какво е – преди всичко от повишение на добивната индустрия, споделям го със страдание, поради Зелената договорка. Огромен растеж на рандеман и експорт на въглища. На второ място от химическа индустрия, а на трето – от преправка на метали. “

Нинова не поучава сътрудниците и сътрудниците си да влизат още веднъж в хвърлянето на вини. „ Достатъчно се хулиха, задоволително си вадиха персонални обиди. Това докара до този раздор в връзките. Вини – не, само че ясно носене на отговорност “, счита водачът на левицата.

„ За нови 8 F-16, за квалифициран капиталов разход, министрите на Българска социалистическа партия научихме през вчерашния ден на Министерски съвет “, съобщи Корнелия Нинова и разясни: „ Едно е тематиката за нови F-16 да бъде сложена, само че друго е да бъдат водни договаряния, договаряни цени и периоди на доставки. За това ние научихме през вчерашния ден на Министерски съвет и по тази причина го напуснахме. В тези рецесии, в тази безизвестност какво ще се случи, какво количество газ ще имаме, на какви цени, ще осигурим ли промишлеността, ще помогнем ли на семействата. В миг, в който всеки лев е скъп за България, с цел да си помогнем на народа и на стопанската система, е извънредно безразсъдно да се договарят пари за нови 8 F-16, в случай, че още не сме получили и старите “, безапелационна е тя.

Нинова счита, че армията има потребност от рационализация, само че би трябвало да имаме цели. „ Идва зима, а нямаме задоволително доставки на сила. Европа ни приканва да ограничаваме потреблението. Това изисква решения и водачество. Сега не му е времето за милиардни разноски за превъоръжаване. Нашата позиция е ясна, ние сме чисти и открити пред българския народ “, обоснова се вицепремиерът.

„ България не би трябвало да се моли на “Газпром “, само че би трябвало да възвърне диалозите “, съобщи изрично Нинова. „ Казвам го от името на социалистите, само че и от името на българската промишленост, на компаниите, които създават 85% от добавената стойност в Брутният вътрешен продукт. От името на компаниите, които обезпечават 82% от работните места. Много европейски държавници направиха това и си получават количествата. “ По думите ѝ са нужни диалози по какъв начин ще продължат взаимоотношения ни в дълготраен проект, тъй като договорът изтича в края на годината. И това е подбудено само от българския народен интерес.

„ Никога не сме нападали първи президента. Но сме сюрпризирани, от това, което прави президентската институция “, съобщи Нинова и продължи: „ Президентът поведе митинга сред модела на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Той сътвори “Продължаваме смяната “ и ги изтласка към властта. Негови са думите “Ако имаше повече министри като Кирил Петков, България щеше да е друга страна “, негови са думите “Гласувайте за новите партии “. И още на първия месец откакто създадохме държавно управление за промяна на оня модел, стартира канонада от рецензии “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

„ Вицепрезидентът Илияна Йотова сподели “Нямате 100 дни “, сподели “Социалната ви политика е неуспех “, в случай, че всички признаваха, че това е най-социалният бюджет. Нито ден успокоение не дадоха на държавното управление в извънредно тежките месеци, в които се борихме да спасяваме България и хората. И по този начин до последния ден, когато през вчерашния ден си разреши да каже: “Вие оставате страната в безпорядък “ и нито една дума за тези, които провокираха хаоса, които се уплашиха от смяната и смъкнаха държавното управление. Нито една дума за този модел, против който той изправи юмрука си “, сподели още Нинова.

Затова водачът на Българска социалистическа партия чисто и намерено през вчерашния ден съобщи позиция – никой няма да скача върху гърба на Българска социалистическа партия. Няма да разрешат никой да се подиграва с Българската социалистическа партия, да я упреква несправедливо, изключително за тези 6 месеца, в които са създали всичко по силите си да преведат България и да обезпечат успокоение.

„ Не споделям, че сме безгрешни. Но направихме и всичко допустимо да променим този остарелия модел, за който президента ни поведе. А в последните месеци звучи еднообразно с думите на представителите на този модел – ГЕРБ и Движение за права и свободи заедно против държавното управление “, разяснява Корнелия Нинова.

Тя прикани хората да съдят левицата по делата ѝ „ Заедно с градската десница въведохме безвъзмездни детски градини, увеличихме майчинството от 370 на 710 лева, осигурихме безвъзмездни ясли, нарастване на пенсиите, на заплатите на служащите, ваучерите за храна. Отпуснахме стипендии на небогати деца, на надарени деца. Помогнахме на общините и спасихме бизнеса. Въведохме мораториум на тока през зимата, с цел да не е толкоз скъпо. По това съдете какво сме свършили в държавното управление. Имаме проблеми и оставаме нерешени въпроси. Най-страшният въпрос е инфлация, цени, беднотия и неравенства “, счита вицепремиерът и добави: „ И тъй като тръгваме в акция. Ако хората ни поддържат, нашият първи приоритет си остава и ще бъде това – грижа за хората, битка с бедността и неравенствата и непосредственост до тях в рецесиите, които ни чакат “, заключи Корнелия Нинова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР