Отиде си една от най-ярките личности в частното космическо дело

...
Отиде си една от най-ярките личности в частното космическо дело
Коментари Харесай

Напусна ни Пол Алън, космически предприемач и основател на СтратоЛонч

Отиде си една от най-ярките персони в частното галактическо дело – Пол Алън. Известен в международен мащаб най-много като съосновател на Майкрософт, през последните години Алън се беше отдал на финансиране на частни галактически действия. 

Пол Алън бе единственият вложител на кораба “СпейсШипУан ”- първия частен пилотиран галактически транспортен съд, който сполучливо изведе хора в галактическото пространство през 2004 година и по този начин екипът, създал кораба, завоюва премията XPrize.

През 2011 година Алън основа СтратоЛонч – компания, която сътвори най-големия аероплан в света. Той скоро ще стартира първите си тестови полети. Очаква се след завършването им самолетът да се употребява като платформа за изстрелване на голям брой галактически ракети от въздуха. 

Тепърва следва да забележим по какъв начин кончината на Пол Алън ще се отрази на СтратоЛонч. Космически запалянковци са с съображение обезпокоени, защото СтратоЛонч беше персонален план на Алън и към момента не бе излязъл на облага. От компанията обаче твърдят, че предприемачът е взел ограничения приживе работата да продължи. Засега промени в активността на галактическата компания не се чакат. 

Пол Алън се бореше с рак още от 1982 година, когато се разболя от лимфома на Ходжкин. Тогава той преодоля заболяването с лъчелечение и костномозъчна трансплантация. През 2009 година Алън бе диагностициран с неходжкинова лимфома – още веднъж сполучливо излекувана. Преди две седмици обаче предприемачът оповести, че заболяването му се е върнала. Този път за жалост всичко завърши доста бързо. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР