Отделните елементи имат за изключително важни за нормалното развитие на

...
Отделните елементи имат за изключително важни за нормалното развитие на
Коментари Харесай

Менделеевата таблица в организма ни

Отделните детайли имат за извънредно значими за естественото развиване на организма. В текста е посочено малко изложение на смисъла на най-съществените детайли за протичането на физиологичните процеси в тялото ни.

Натрият взе участие в процесите на възбуждане на нервните и мускулни кафези, поддържа тонуса на гладката мускулатура на кръвоносните съдове, способства за основаването на нужното осмотично налягане в тъканите и течностите на организма, контролира водната обмяна. Най-много натрий има в солта, бекона, зелените маслини, рибата и сиренето.

Калият има извънредно значима роля на първо място в активизирането на нервните и мускулни детайли, в поддържането на тонуса и скелетната мускулатура, за естествената сърдечна активност, за контролиране киселинността на стомашния сок. Калий се съдържа най-много в растения като копър, къдраво зеле, синап, брюкселско зеле, броколи, патладжан, пъпеш и домати.

Калцият е главен съставен елемент на костната тъкан. От естествената обмяна на калций в сърдечния мускул зависи връзката сред процесите на възбуждане и стесняване на сърцето. Намаляването на концентрацията на калций в кръвта може да докара до нараснал риск от кръвоизливи. Най-ценен източник на калций са млечните артикули, бадемите и зелените зеленчуци.

 Менделеевата таблица в организма ни

Магнезият взе участие интензивно в процесите на обмяна на веществата. До известна степен този детайл е антагонист на калция и поради това е доста значимо равнището на калциево-магнезиевото равновесие в организма.

Отлични източници на магнезий са спанак, синап, летни тикви, броколи, ряпа, тиквено семе, мента, краставици, зелен боб, целина, зеле, слънчогледови семена, сусамови семена и ленени семена.

Фосфорът е от голяма важност за организма в следните връзки: първо, взе участие в състава на аденозинтрифосфорната киселина – основно енергетично вещество на организма; второ, огромни количества фосфор се съдържат в костната тъкан, където запасите от него доближават 2/3 от всички фосфор на организма и трето, той е значим съставен елемент на нервната тъкан. Фосфорът се съдържа в рибата, месото, млякото, сиренето, хляба. Богат източник на фосфор за човешкия организъм са още боб, грах, орехи, моркови, ягоди.

 Менделеевата таблица в организма ни

Желязото влиза в състава на хемоглобина – кръвния пигмент, който придвижва кислорода и се намира в алените кръвни телца – еритроцитите. Отлични хранителни източници на желязо са спанак, мащерка и куркума. Маруля, тофу, синап, ряпа, фасул, говеждо филе, леща, брюкселско зеле, аспержи боб, броколи, праз също съдържат желязо.

Манганът въздейства значително върху редица функционалности на организма, като да вземем за пример растежа, произвеждането на кръвни телца и други Източници на манган са синап, къдраво зеле, малини, ананас, марули, спанак, ряпа, кленов сироп, меласа, чесън, грозде, тиква, ягоди, овес, зелен боб, кафяв ориз, фасул, канела, мащерка, мента и куркума.

Хлорът е значим детайл в поддържането на киселинно-алкалното равновесие на организма, регулатор на водно-солевата обмяна. Дори релативно дребен недостиг на хлор може да аргументи тежки нарушавания в обмяната на веществата.

Йодът е нужен на първо място за естествения синтез на хормоните на щитовидната жлеза, които въздействат върху обмяната на веществата в организма. Морските храни и зеленчуците са отличен източник на йод. Киселото мляко и най-много кравето мляко, яйцата и ягодите са извънредно положителни източници на йод. Един от положителните източници на йод е и моцарелата.

Сярата е съставка на белтъците, обвързвана в сяросъдържащи аминокиселини. Тя взе участие най-активно в обмяната на веществата.

Това са основните неорганични субстанции, които извършват значими функции в обмяната на веществата в организма. Освен тях значими детайли са и флуорът, силицият, кобалтът и редица други.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР