Отдалечената работа в условията на Covid предизвика скок в миграцията

...
Отдалечената работа в условията на Covid предизвика скок в миграцията
Коментари Харесай

Все повече бизнеси планират миграция към облака


Отдалечената работа в изискванията на Covid провокира скок в миграцията към облачни решения
(снимка: CC0 Public Domain)

Близо 6 от 10 ИТ водачи в България имат вяра, че миграцията в облака би трябвало да бъде приоритет за една устойчива отсега нататък цифрова инфраструктура, съгласно световно изследване на компанията за взаимосвързаност  Equinix.

Наблюдава се доста нарастване на годишна база – от 15% а 37% – в броя на фирмите, които възнамеряват да изместят сериозно значими за бизнеса приложения в облачна среда, макар опасенията за киберсигурността, се показва в отчета. Това е подбудено от устрема на фирмите да запазят своята конкурентоспособност и да отговорят на възходящите упования.

Близо половината (47%) от световната инфраструктура на цифровите водачи към този момент е в облака, макар продължаващите опасения, свързани със сигурността на клауд решенията. В България процентът е 41, сочи (GTTS) на Equinix измежду 2 600 мениджъри, вземащи решения в ИТ сферата.

От началото на световната пандемия от Covid-19 рискът от хакерски атаки се е нараснал доста в цифровата среда. Кибепрестъпленията костват на международната стопанска система повече от 1 трилион щатски $. Изчисленията сочат, че междинният разход за организациите е над половин милион $ на случай.

Рискът се усложнява от огромния брой компании, които бързо пренасочват мрежовия потенциал, с цел да се оправят с нараствания размер трафик на данни от работещите отдалечено чиновници. Това провокира скок в миграцията към облачни решения и необятно използване на облачна цифрова инфраструктура като част от тактиката за хибридна инфраструктура.

Според GTTS, 70% от участващите в анкетата от целия свят и близо 60% от тези в България дефинират мигрирането към облачните решения като топ приоритет, а 80% в световен проект слагат фокуса върху дигитализиране на тяхната ИТ инфраструктура. 72% от българските ИТ водачи споделят това мнение.
още по тематиката
Преместването не се прави с лекост. Рискът от приключване на данни и хакерски атаки в следствие от засиленото въвеждане на облачните решения се дефинира като една от най-големите закани за организациите: 52% в Северна, Южна и Централна Америка, 50% в Азиатско-тихоокеански район, 45% в регион EMEA. В България обаче едвам 26% мислят по същия метод.

Тези опасения не са без съображение. Проучването разкрива растеж в броя на потребителските устройства и облачните запаси, което значи, че фирмите би трябвало да схващат рисковете при дистрибутирана сигурност, като DDoS офанзиви, които нарастват с над 270%, съпоставено по години.

„ Дигиталната промяна е извънредно значима за оцеляването на бизнеса. Всяка компания се трансформира в софтуерна компания, а пандемията форсира потребността от цифрова информация. Действително резултатите от Анкетата измежду бордове на шефовете на Gartner за 2021 година показват, че 69% от бордовете са ускорили своите цифрови бизнесинициативи вследствие от Covid-19 ”, разяснява Майкъл Монтоя, основен шеф „ Информационна сигурност ” в Equinix.

По неговите думи, изместването към облачната среда е в основата на тази промяна. Въпреки това, доста от цифровите водачи имат своите терзания, свързани с миграцията. Вземащите решения в ИТ сферата акцентират опасенията, свързани с повишение на приключването на данни и пробивите в сигурността.

Здравко Николов, изпълнителен шеф на Equinix България, акцентира, че половината от българските респонденти възнамеряват да реалокират повече функционалности в облачна среда. Отново 50% дефинират базите от данни като предпочитана функционалност за пренасяне в облака. Макар и съгласно тях процесът на изместване към облака да се случи в интервал, по-дълъг от година, това е доста мощен знак за това какво можем да чакаме в бъдеще.

„ Equinix може да отговори на възходящото търсене и да минимизира рисковете за киберсигурността, посредством своите предпазени връзки към голям брой снабдители на облачни решения ”, съобщи Николов.

Сред другите резултати от световното изследване на софтуерните трендове са:
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР