Отчетената висока инфлация през периода от одобряване на бизнес плановете

...
Отчетената висока инфлация през периода от одобряване на бизнес плановете
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли водата от следващата година?

Отчетената висока инфлация през интервала от одобрение на бизнес проектите досега неизбежно води до повишение на утвърдените цени, при използване на нормативно избраната формула. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доктор Ивайло Касчиев - шеф на Дирекция " Водоснабдителни и канализационни услуги " в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

 

През тази година за първи път ще използван напълно нов коефициент, който ще регистрира действително изразходваните средства за електрическа енергия. Това ще стане посредством приспадане на получените от страната обезщетения за електрическа енергия за миналата 2022 година, като се изключи интервала на деяние на мораториума върху цените, само че ще бъдат регистрирани и постигнатите равнища на извънредно значимите индикатори за загуби на вода и енергийна успеваемост. Новият коефициент ще се ползва годишно и по този начин той става още един инструмент за стимулиране осъществяването на тези индикатори и за повишение на успеваемостта на сдруженията, добави Касчиев.

И подсети, че комисията променя утвърдените цени на ВиК услуги в прецизно сходство с нормативната уредба и не може да си разреши да излезе отвън нея. Една от главните задания на регулатора е да обезпечава предвидимост за ВиК бранша. Комисията утвърждава с решение бизнес проекта и цените за целия 5-годишен интервал, тъй че и за ВиК операторите, и за потребителите да са ясни заложените цели (нива на индикатори за качество, вложения и други) и цените, които ще се ползват.

Тъй като утвърдените цени са създадени без отчитане на планирана инфлация, според нормативната уредба, комисията има задължението всяка година да променя служебно утвърдените цени, като регистрира действително насъбраната инфлация и прави корекции с съответни коефициенти, уточни той.

По думите му законодателството ясно е регламентирало какви съответни коефициенти се ползват през всяка една година от регулаторния интервал. Например при изменението на утвърдените цени за 2022 година бяха приложени два коефициента, които отчитаха осъществяването на утвърдените вложения и постигането на индикатори за успеваемост през интервала 2020-2021 година (последните две години от предходния регулаторен период). Тези коефициенти ще бъдат приложени още веднъж след първите три години от новия регулаторен интервал 2022-2026 година, т. к. ВиК операторите би трябвало да имат опция да компенсират закъснение от предходни интервали.

Вижда се усъвършенстване в индикаторите, измерващи качеството на питейната вода в дребни зони на водоснабдяване, в налягането във водоснабдителните системи, в енергийната успеваемост при доставянето на вода, в равнището с покритие с филтриране на отпадъчни води, сподели още  директорът на Дирекция " Водоснабдителни и канализационни услуги ".

Същевременно за ВиК бранша е регистрирано утежняване на някои индикатори: загуби на вода, повреди във водопроводната мрежа, рехабилитация на водопроводната мрежа, състояние на водомерите на сградни отклонения и други. Той добави, че упованията на КЕВР са Министерството на районното развиване и благоустройството и " Български ВиК Холдинг " да се срещат с отчетите на комисията и да подхващат съответните коригиращи ограничения по отношение на организацията и ръководството на ВиК сдруженията.

Д-р Касчиев посочи, че концепцията за разделянето на регулатора на енергиен и воден, предлагана в плана на Закон за водоснабдяването и канализацията, дружно с препоръчаното доста понижаване и ограничение на функционалностите на водния регулатор, не е обосновано. Според него това не е подкрепено с разбори и ще докара до съществени опасности за ВиК бранша.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР