Отборите на Ливърпул и Реал Мадрид ще се изправят един

...
Отборите на Ливърпул и Реал Мадрид ще се изправят един
Коментари Харесай

Ливърпул и Реал Мадрид в спор за европейската корона

Отборите на Ливърпул и Реал Мадрид ще се изправят един против различен във финала на Шампионската лига довечера от 22:00 часа българско време. Решаващият мач за най-ценния европейски клубен трофей ще се играе на " Стад дьо Франс " в Париж.

Във френската столица ще се срещнат два от най-великите европейски клуба, като мадридчани са рекордьори по трофеи в конкуренцията с 13, до момента в който Ливърпул е на третата позиция с 6 триумфа в КЕШ и Шампионската лига и ще се опита да се изравни с втория в класацията Милан, който седем пъти е бил първенец на Европа. Това ще бъде трети край сред двата гранда, като през 1981 година Ливърпул печели с 1:0 точно в Париж, а през 2018 Реал надделя своя конкурент с 3:1 в Киев. " Червени " и " бели " са се срещали още шест пъти в Шампионската лига, като в тези мачове Реал има три победи, две загуби и едно тъждество.

Двата отбора имаха радикално друг път до финала на шампионата, като Реал сподели необикновен темперамент и класа, с цел да преодолее три тежки противника. На осминафиналите отборът на Карло Анчелоти се изправи против ПСЖ, като загуби първата среща в Париж с 0:1 и изоставаше с един гол в реванша на стадион " Сантяго Бернабеу " до 60-та минута, преди ветеранът Карим Бензема да наниже хеттрик за 15 минути и да класира своите напред. На четвъртфиналите Реал победи Челси с 3:1 в Лондон, само че изненадващо се оказа с три гола пасив в ответния мач в Мадрид и имаше потребност от гол на Родриго в 80-та минута, с цел да вкара мача в продължения, след което още веднъж вездесъщият Бензема вкара решаващия гол. Полуфиналите бяха черешката на тортата за Кралския клуб - загуба с 3:4 против Манчестър Сити на стадион " Етихад " и пасив от 0:1 в реванша до 90-ата минута. Тогава Родриго вкара два гола за две минути, с цел да се стигне до продължения, в които за следващ път 35-годишният Бензема, спряган за любимец за Златната топка, означи победния гол.

Пътят на Ливърпул до финала бе надалеч по-спокоен, като на осминафиналите бе надвит италианския първенец Интер с общ резултат 2:1, след което " алените " се оправиха с Бенфика с 6:4 и Виляреал с 5:2 в идващите два кръга, с цел да доближат трети край в границите на пет години.

По този метод треньорите на двата отбора записаха впечатляващи достижения. Юрген Клоп се трансформира в едвам четвъртия треньор с четири финала в КЕШ/Шампионската лига, изравнявайки достижението на сър Алекс Фъргюсън, Джовани Трапатони и Мигел Муньос, до момента в който Карло Анчелоти стана първият в историята, достигнал пет финала в шампионата. В събота италианецът ще се опита и да стане първият, спечелил четири пъти трофея като ментор.

Ливърпул има известни кадрови проблеми преди финала, като положителната вест е, че голмайсторът на отбора Мохамед Салах към този момент е изцяло здрав и ще може да стартира от първата минута. Очаква се централният бранител Върджил Ван Дайк също да бъде измежду титулярите, откакто пропусна последния мач от Висшата лига против Уулвърхемптън с проблем в коляното, само че към момента не е ясно дали централният халф Фабиньо, който не е играл от 10 май, ще може да вземе присъединяване, макар че бразилецът възобнови тренировки в сряда. Още един човек от тази зона на терена е под въпрос - Тиаго Алкантара, който напусна наложително терена против " вълците " в неделя, само че Клоп бе оптимист за неговото присъединяване против Реал. Резервният нападател Дивок Ориги сигурно няма да играе на " Стад дьо Франс ".

Ситуацията е надалеч по-добра за Анчелоти, който разгласи цялостна група от 26 футболисти, в това число Еден Азар и Гарет Бейл, въпреки че тяхното присъединяване остава под въпрос. Всички съществени играчи, които изнесоха елиминациите в шампионата за Кралския клуб, са на линия.

" Те са тим от международна класа, който знае по какъв начин да печели мачове. Ядрото на отбора, изключително в центъра на терена, е същото, против което играхме през 2018. Имат много промени в отбрана и към този момент нямат Кристиано начело, само че Бензема е там, младите бразилци са там, това е тим от топ класа. Искаме този път нещата да се получат против Реал, само че не може главната ни мисъл да е за възмездие. Ние би трябвало да играем по нашия си метод и тъкмо това ще опитаме да създадем ", съобщи Юрген Клоп на конференцията преди дуела.

Неговият сътрудник Карло Анчелоти си спомни са конфликтите си против " мърсисайдци ".

" Изправял съм се доста пъти против Ливърпул в кариерата си. През 1984 Милан игра край в Шампионската лига против тях, само че аз бях контузен. След това имахме двата финала през 2005 и 2007. Разбира се, аз бях отпред и на Евертън. Те имат страховит състав, мъчно е да се играе против тях. Играят на доста високо равнище, доста физически, само че за нас ще е наслаждение да се надигнем против тях. Те са един от най-хубавите тимове, а Клоп е страховит треньор ", сподели още опитният експерт.

Според букмейкърите Ливърпул влиза като любимец за дуела, като коефициентът за триумф на " алените " в постоянното време е 2.00, до момента в който успеха за Реал в 90 минути се котира на 3.50.

Главен арбитър на финала ще бъде французинът Клеман Тюрпен, с асистенти Никола Дано и Сирил Грингор. За ВАР ще дават отговор двама французи - Уили Делжо и Жером Брисар (главен), както и двама италианци - Масимилиано Ирати и Филипо Мели.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР