Отбелязваме Месеца на мозъка с различни събития. Едно от тях

...
Отбелязваме Месеца на мозъка с различни събития. Едно от тях
Коментари Харесай

Защо е важно да говорим за науката с човешки език

Отбелязваме Месеца на мозъка с разнообразни събития. Едно от тях е на " Рацио " и е отдадено на дълготрайната епизодична памет, ролята на съня за консолидацията и трансформацията на спомените и патологичните промени на паметта.

" Много е значимо по едни наличен и елементарен метод обществото да разбере за какво науката е значима и това става, когато учените приказват на човешки език за комплицираната материя в науката ", описа в " Хоризонт до обед " Албена Иванова от организацията " Рацио ". Те провеждат събитие, отдадено на биологията на съня и мозъка. 

" На нашите събития ние не представяме някаква суха доктрина , а провокираме нашите лектори да приказват на понятен език. По-лесно става с по-младите лектори ", уточни още Иванова.

" Въпрос на предпочитание, а не на възраст е, съгласно мен по какъв начин ще представиш нещата пред по-широката публика ", уточни в " Хоризонт до обед " Богомил Пешев, млад биолог,   който се занимава с невронауки.

" За задачата би трябвало да имаш най-малко базови умения , с цел да предстиш това пред не експерти.

Фокусът на програмата на Рацио е мозъкът и машините, сън и памет, патологични промени на паметта и забравянията.

Понятие като истина в науката не съществува . Винаги би трябвало да има една капка съмчнение и сдържаност към това, което вършим.

От това, което науката е схванала до момента е, че забравянето е по-скоро липса на достъп, октолкото някакво заличаване на информацията. Това е обвързвано с невроните на клетките.

Когато има информация, която не ни е била нужна дълго време, за нея не се използва сила , с цел да се поддържа - в живата сила няма преразход на сила - всичко е прелестно изчислено.  

Ако околната среда ни даде някакви подсказки, в случай че се още веднъж сме в този пространствено-времеви подтекст , в което обещано събитие се е случило, шансът да възстановим една част от споменът е значителен.

Забравянето е и развой на балансиране на нужната от ненужната информация ", разясни още Пешев.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР