Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи чрез поднасяне на

...
Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи чрез поднасяне на
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи

Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи посредством поднасяне на цветя на Паметника на спасението, намиращ се в парковото пространство сред Националната художествена академия и постройката на Народното събрание.

Ще бъдат положени цветя и в памет на 11 343 евреи депортирани от управляваните от Царство България територии на Северна Гърция, Вардарска Македония и град Пирот.

Организацията на евреите в България " Шалом " и Столична община провеждат шествие под надпис „ Поход на толерантността и мъдростта “ в София, съобщи през днешния ден.бг.

По мотив годишнината в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ ще бъде открита галерия, която показва съхранявани във фонда на библиотеката архивни документи, книги и периодически издания. На откриването ще участва президентът Румен Радев и министърът на културата Найден Тодоров.

В експозицията са включени ръкописи, старопечатни и редки книги, фотографии и документи на български, иврит и на османотурски език, които отразяват благосъстоянието на изворовия материал, обвързван с историята на евреите по българските земи. Чрез документални извори и мемоари на съвременници се споделя за събитията в България в интервала 1940-1943 година, директно свързани със спасяването на българските евреи.

Специално място е отделено на документални свидетелства, в това число и от немски архиви, които разкриват позицията на цар Борис III по еврейския въпрос. Акцентирано е и върху реакцията на народни представители от 25 Общински народен съвет, засвидетелствена в писмо от Никола Мушанов и Петко Стайнов и в писмото на Димитър Пешев, подписано от 43-ма депутати.

В заключителната част на експозицията са показани монументи и награди в символ на благодарност към българския народ за приноса му за спасяването на българските евреи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР