Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят

...
Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят
Коментари Харесай

Отбелязваме 146 години от подвига на Шипка

Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 година сред войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. 

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи борби по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 година Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 година сред бранителите на прохода и турската войска влизат в българската история под името Шипченска епопея. 

Програмата за Национално честване Шипченска епопея 2023 година стартира на 18 август, и ще продължи през уикенда. В събота тя включва панахида в памет на починалите в Шипчеснките боеве в Соколския манастир, гала по поднасяне на цветя и венци на паметника на Шипка, церемониален метод към Паметника на свободата, галерия " Полет към Свободата ", „ Възстановка дневно трети от боевете, разказан от Иван Вазов ", и доста други. 

Президентът Румен Радев ще се включи в тържествата. Той ще взе участие и в отбелязването на 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова равнища. Честването се организира под патронажа на президента. 

От 20.00 часа ще бъде отслужена заупокойната молитва в памет на починалите в храм-костница „ Света Петка “. 

От 20.30 часа пред паметник-мемориала в историческата околност ще стартира възпоменателното празненство. Държавният глава и висш главнокомандващ на Въоръжените сили ще одобри строя на представителните роти на Националната гвардейска част и ще произнесе слово, след което ще отдаде респект към починалите за свободата по време на Илинденско-Преображенското въстание. 

 

Инфо: Дарик

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР