От войниците, осъдени за военни престъпления и помилвани от президента,

...
От войниците, осъдени за военни престъпления и помилвани от президента,
Коментари Харесай

Отношенията между Тръмп и Пентагона са все по-бурни

От бойците, наказани за военни закононарушения и помилвани от президента, до изтеглянето от Сирия и недопускането на транссексуални да служат в армията, решенията на висшия главнокомандващ Доналд Тръмп се оказват все по-дестабилизиращи за Пентагона.

Необичайното уволняване на министъра на военноморските сили на Съединени американски щати в неделя е най-скорошният образец за бурните връзки на американския президент с хората, които при започване на мандата си нежно наричаше " моите генерали ".

Скорошните помилвания от Тръмп на няколко бойци, наказани за военни закононарушения, предизвика такава рецесия в американското военно правораздаване, че неумелият опит на шефа на флота Ричард Спенсър да резервира външното възпитание на обстановката се увенча с крушение, което му коства поста.

Спенсър предложил скрито съглашение на Доналд Тръмп без да осведоми за това министъра на защитата Марк Еспър, който се почувства предаден и го уволни. Шефът на Пентагона бе заставен обаче да се подчини, когато президентът му подреди напълно да оневини един от бойците, Едуард Галахър, чийто случай бе защитаван от консервативната телевизия " Фокс нюз ".

" Тръмп отслабва военното правораздаване, с цел да прокарва своите политически ползи ", съобщи в туитър Кейтлин Талмидж, експертка по въпросите на защитата в Джорджтаунския университет. Според нея американският президент, който на драго сърце прави похвали на автократичните водачи, " насърчава тези, които нарушават законите на войната ".

Тръмп наподобява се употребява с избрана поддръжка измежду редовите бойци, които постоянно го приветстват при визитите му на военни бази. До първите неразбирателства с военната подчиненост обаче се стигна много бързо, когато през лятото на предходната година Тръмп разгласи в Туитър, че има намерение да забрани на американската войска да набира транссексуални - нова политика, която стартира последователно да се ползва.

Президентът изненада Пентагона и когато известно време по-късно разгласи пред камерите, че изпраща бойци на границата с Мексико за битка с противозаконната имиграция.

" Дисфункционално " държавно управление

Стигна се и до аферата с претенции от Тръмп боен церемониал, който подразни американските военни, които не са изключително склонни да показват по този метод мощта си пред лице на изборна служба, и до последвалите изказвания на президента за евакуиране на американските сили от Сирия, на което американската войска гневно се опълчва.

Първото едностранно изказване за изтеглянето през декември предходната година докара до демонстративната оставка на някогашния боен министър и някогашен военачалник от Морската пехота Джим Матис. В адресирано до Тръмп писмо Матис подсети на президента за отговорностите на Съединените щати към съдружниците им.

Напрежението сред двамата продължава да е налице и симптом за това е скорошното изказване на Тръмп, че Джим Матис е " най-надценяваният военачалник на света ". Матис съобщи в отговор, че " се е потвърдил на бойното поле, а Доналд Тръмп - с записка от лекаря ".

Американският президент е учил известно време в частното учебно заведение пансион " Нюйоркска военна академия ", само че заобикаля присъединяване във Виетнамската война, с помощта на здравно мнение, че има костен тумор на ходилото.

Тръмп нееднократно е упрекван, че политизира армията. През юни тази година Белият дом изиска, по случай негова аудиенция в Япония, името на боен транспортен съд, наречен в чест на починалия сенатор Джон Маккейн, който Тръмп мразеше, да бъде държано надалеч от погледа на президента.

Неотдавна Белият дом обществено се усъмни в лоялността на носителя на военни награди подполковник Александър Виндман, основен очевидец в следствието за импийчмънт на Доналд Тръмп.

" Винаги ще има търкания в връзките сред цивилни и военни ", споделя пред Франс прес Питър Фивър, специалист по въоръжените сили в университета Дюк. Но въпреки че намесите на президента за отменяне на решенията на военното правораздаване " са част от пълномощията му, това не беше демонстрация на мъдрост ", акцентира той.

Сенаторът демократ Джак Рийд отиде по-далеч и дефинира намесите му като " срамни и безотговорни ", като разкритикува " нефункционалността " на държавното управление на Тръмп.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР