От вчера, 1 август, вече са в сила наложени от

...
От вчера, 1 август, вече са в сила наложени от
Коментари Харесай

Нови банкови такси - заради въведени от БНБ лимити по евродиректива

От през вчерашния ден, 1 август, към този момент са в действие наложени от Българска народна банка предели във връзка с таксите за платежните сметки в България.

Поради лимитите ще има промени в някои банкови такси - както в посока нагоре, по този начин и в посока надолу. Например, тегленето на пари в банков офис нараства, като междинната такса за суми до 1000 лева може да се вдигне от 89 ст. до 1,02 лева, написа в. " 24 часа ". Заради лимитите по-скъпо може да е и тегленето на пари с дебитна карта от банкомат на друга банка - до 92 стотинки, а до 20 стотинки ще е от банкомат на банката, в която е сметката. Сега като цяло да теглиш от друга банка е към 1 лев, само че има и банкомати, където таксата е доста по-ниска.

По-ниски обаче ще са сумите за разкриване на разплащателна сметка - банките ще вземат до 1,79 лева, вместо досегашните 2,16 лева Ако към сметката има и дебитна карта, таванът на таксата понижава - от 1,92 на 1,32 лева

Промените са поради евродиректива, която задължи Българска народна банка да пресмята междинен размер на таксите за 25 услуги.

От централната банка припомнят, че определяните предели се отнасят единствено за платежните сметки по съществени интервенции и не засягат таксите по други услуги, които банките дефинират сами.

Лимитите ще се преизчисляват всяка година от Българска народна банка.

Редактор: Ивайло Ачев
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР