От утре, безплатни беседи под надслов Археология за всеки ще

...
От утре, безплатни беседи под надслов Археология за всеки ще
Коментари Харесай

Безплатни беседи Археология за всеки всяка събота в Пловдив

От на следващия ден, безвъзмездни беседи под надпис „ Археология за всеки " ще провеждат двама млади екскурзоводи в Археологическия музей в Пловдив. Беседите ще са всяка събота. Освен да чуят забавни обстоятелства, свързани с историята на града под тепетата, посетителите могат да видят малко познати артефакти, на които нормално не се подчертава.

Пловдив

Идеята за безплатните турове в музея e на екскурзоводите Екатерина Илиева и Любомир Мерджанов.
Любомир Мерджанов - екскурзовод в Археологически музей-Пловдив: В одейки общоприетите беседи в музея към нас са задавани редица въпроси и ние в действителност осъзнахме, че нашите гости имат огромен интерес към археологията, имат доста неразбираеми моменти, свързани с нея. Екатерина Илиева - екскурзовод в Археологически музей-Пловдив: Е то за какво взехме решение да създадем тази самодейност под общо название " Археология за всеки ", която съставлява безвъзмездни беседи.
Първата лекция, която изнесли, била за тайните на съкровищата в музея. Екскурзоводите описват забавни истории за тяхното разкриване. Една от тях е за неповторимата тракийска шлем - маска.
Екатерина Илиева - екскурзовод в Археологически музей-Пловдив: М аската е открадната през 1995 година като по-късно музеят е затворен, изработен е ремонт, обаче историята има благополучен край през 2015 година управляващите си свършиха работа и съумяха да я върнат в музея след цели 20 години.
Екскурзоводите описват историята на Пловдив и посредством пет предмета, изложени в музея. Един от тях е надгробна стена.
Любомир Мерджанов - екскурзовод в Археологически музей-Пловдив: Тя е забавна с това, че върху нея има триредов надпис на гръцки, като тук концепцията ни е да покажем, че тракийската аристокрация главно са употребявали гръцкия език в своята връзка със прилежащите нации.
Другият предмет е железна икона от Средновековието на светите Константин и Елена.
Любомир Мерджанов - екскурзовод в Археологически музей-Пловдив: П од изображението имаме четириредов надпис, който в действителност съставлява случайно подредени букви, които не значат нищо.
Петте предмета, както и тематиките на беседите ще се трансформират от време на време.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР