От цялата тревожна информация за и против ваксините срещу Ковид-19,

...
От цялата тревожна информация за и против ваксините срещу Ковид-19,
Коментари Харесай

Не, ваксините не увеличават риска от тежко заболяване или смърт сред неваксинираните |


От цялата тревожна информация за и срещу имунизациите против Ковид-19, циркулираща онлайн, това изказване може да окаже доста въздействие върху едно от най-важните решения, което човек може да вземе за здравето си: дали да се имунизира или не.



Разпространено в международен мащаб на британски и други езици, включително и български език, изказванието съдържа два съставния елемент:



1) Самата ваксина прави имунизираните заразни за другите хора.

2) Ваксинираните хора съставляват по-голям риск за другите, като се заразяват с вируса на друго място и го предават наново.

И двете са погрешни.

1) НЕВЯРНО: Ваксините вършат имунизираните заразни за близките.

В Европейски Съюз са утвърдени два типа ваксини против Ковид-19: иРНК (Moderna и Pfizer-BioNTech) и ваксини с вирусен вектор (Johnson and Johnson и AstraZeneca).

Първите съдържат лабораторно създадена иРНК. След като бъдат инжектирани в мускулната тъкан, молекулите учат клетките на тялото по какъв начин да създават протеин, който усъвършенства способността на тялото да разпознава Ковид-19 и да се бори с бъдеща зараза. Докато се популяризира в тялото, иРНК задейства имунната система и основава антитела, с цел да бъде тялото квалифицирано да се пребори с бъдеща зараза, в случай че и когато се появи.

За повече информация за това по какъв начин работят иРНК имунизациите, вижте на на български език.

За визуализация на това по какъв начин работят иРНК имунизациите, гледайте това видео от PBS NewsHour.



Ваксините с вирусен вектор употребяват вид на безопасен вирус, с цел да научат, сходно на иРНК имунизациите, имунната система на тялото да основава протеини, нужни за различаване и битка с Ковид-19 зараза. Вирусите са безвредни и не могат да ви разболеят.

За повече информация на български език по какъв начин работят имунизациите с вирусен вектор посетете.

„ Инфекция се получава, когато издишвате нещо, което е жив биологичен сътрудник, кадърен да влезе в различен правоприемник, с цел да се възпроизведе или развъди “, споделя доктор Петър Марков, епидемиолог и учител в

„ Може да си инфектиран единствено в случай че имаш жив вирус ”, изяснява доктор Марков. Такова “вирусно обособяване ” е допустимо единствено когато имунизациите съдържат живи вируси, а нито една от позволените в Европейски Съюз ваксини не съдържа жив вирус. Повече информация вижте в на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати.

2) НЕВЯРНО: Ваксинираните съставляват по-голям риск от заразяване с вируса и предаването му.

Да, имунизираните са способни да заразят неимунизираните посредством наново предаване на вируса. Но те съставляват доста по-малък риск, спрямо този неимунизирани хора да заразят други неимунизирани.

Според доктор Марков има два фактора, които дефинират риска от заразяване: вирусен товар и опция за предаване.

Вирусният товар е количеството или концентрацията на вируса, нормално в белите дробове, устата или носа. Товарът може да варира от доста дребен – задоволително дребен, с цел да не съставлява риск за другите – до огромен, който основава сериозен риск от заразяване на другите.

Възможността за предаване е способността да се изхвърли вирусът по метод, който заразява другите: нормално посредством издишване на аерозол или посредством изхвърляне на течни капчици. Тези благоприятни условия се усилват доста, когато хората са заболели или имат признаци като кашлица, кихане, хрема или отичане на гърлото, бронхиалната или носната лигавица.

„ При еднакъв вирусен товар човек е по-заразен, в случай че има повече признаци ”, споделя доктор Марков. “Не можете да бъдете преносител, в случай че и двете неща не се случват. ”

Всички ваксини против Ковид-19 доста понижават както вирусния товар, по този начин и признаците, а също и риска от съществено заболяване или гибел, счита професор Христо Тасков, имунолог и професор в, някогашен шеф на.

Никоя ваксина не е 100% ефикасна, изяснява проф. Тасков. Според неговите оценки, почти 5% от хората, които са имунизирани, няма да основат имунен отговор. Но като цяло, вероятността неимунизираните да заразят други неимунизирани е към 5-10 пъти по-голяма, спрямо вероятността имунизирани хора да заразят неимунизирани.

„ Вирусният им товар е по-висок и отделят повече вируси, а интервалът, през който са заразни за другите, е по-дълъг – 10-14 дни – до момента в който интервалът за имунизираните нормално е единствено няколко дни “, споделя професор Тасков.

Причините да се шири комплициране по отношение на изгодата от имунизациите са разнородни: разнопосочни послания от представители на здравните управляващи и политически водачи, новите непредвидими опасности, основани от мощно заразния делта вид на вируса, както и възходящия брой на инфектираните имунизирани хора, макар по-ранните прогнози, че броят на инфектираните ще намалее.

С повишаването на каузи на имунизираното население ще пораства и броят на “пробивните инфекции ” (заразяване на имунизирани хора) и вследствие на това ще пораства и предаването на вируса от хората с пробивни инфекции. Въпреки че има връзка сред събитията – повече имунизации, повече пробивни инфекции и нарастване на разпространяването от имунизираните – имунизациите не са причина за нарастването. Напротив, имунизациите доста понижават броя на тези, които другояче биха били инфектирани, заболели или умиращи от Ковид-19.

Като илюстрация: 96% от пътнотранспортните катастрофи в България през първите девет месеца на 2021 година са били породени водачи с годни свидетелства за ръководство на МПС. Това демонстрира информацията, предоставена на Factcheck.bg от Министерството на вътрешните работи (МВР). И защото повече хора получават свидетелства за ръководство, броят на пътнотранспортните катастрофи евентуално също ще пораства. Но това не значи, че възходящият брой свидетелства е повода за възходящия брой катастрофи. Не значи и че шофьорските книжки би трябвало да бъдат отстранени. Точно противоположното: макар че лимитират персоналните свободи, шофьорските книжки предотвратяват това един тежък проблем да се утежни още повече.

Привидната меродавност и алените знамена

На пръв взор изказванието в показаната първоначално онлайн обява наподобява правдиво. Създател и създател на уеб страницата USAWatchdog.com е Грег Хънтър, някогашен проверяващ публицист в CNN – медийна организация с потвърдено име и надеждност. Карън Кингстън, която той интервюира, има дълготраен опит като чиновник във водещи международни фармацевтични компании, в това число Pfizer, която създава ваксини против Ковид-19. Тя употребява комплицирана научна терминология и звучи добре осведомена, най-малко за читатели без особени научни знания. Представя сериозните опасности като гибел и тежко боледуване на явен и наличен език.

Но фасадата на достоверността елементарно пада, в случай че се взрем под повърхността. Статията се базира единствено на един източник – знак за едва аргументирано изказване в най-хубавия случай и за изцяло погрешно в най-лошия. Вторият червен байрак: въпреки и автобиографията на Карън Кингстън да звучи впечатляващо, тя няма здравно обучение. И въпреки всичко това не й пречи да прави безапелационни и недвусмислени изказвания, свързани с значимо решение за здравето с евентуално съдбовни последствия.

Още една стъпка по-нататък – да потърсим информация за Карън Кингстън в интернет – ни води до откритието, че тя е източник и на други съмнителни изказвания по отношение на имунизациите. Factcheck.bg към този момент едно от тях – че имунизациите съдържат наночастици от отрови, в това число графенов оксид.

А в случай че разгледаме уеб страницата USAWatchdog.com ще открием и други лъжи за имунизациите, както и съмнителни изказвания по други тематики: войната против Бог, Дълбоката страна, комунистическото завладяване на Съединени американски щати и други тайни теории.

Следващия месец Factcheck.bg ще разгласява по-задълбочено изследване по тематиката за разпространителите на онлайн дезинформация.



Матю Брунвасер живее и работи на Балканите от 20 години. Специализиран е в проверяващата публицистика, правата на индивида и интернационалната политика. Работил е като кореспондент в 30 страни от Европа, някогашния Съюз на съветските социалистически републики, Африка и Близкия изток за повече от 40 интернационалните печатни, радио, онлайн и телевизионни медии, в това число New York Times, The World и американското публично радио. Бил е стипендиант по проверяваща публицистика в Училището по публицистика на Калифорнийския университет в Бъркли. Водил е също академични курсове по проверяваща публицистика в България и Косово и е съветвал интернационалните донори по планове за развиване на медиите в Източна Европа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР