От Спецпрокуратурата внесоха в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
От Спецпрокуратурата внесоха в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Обвиняват четирима от Фонда за лечение на деца в чужбина

От Спецпрокуратурата внесоха в Специализирания углавен съд обвинителен акт против четирима чиновници на Център " Фонд за лекуване на деца ", оповестиха от прокуратурата.

 ГДБОП удари Фонда за лекуване на деца в чужбина Обновена
ГДБОП удари Фонда за лекуване на деца в чужбина

В ареста са 8 души, в това число шефът на фонда Павел Александров

През април 2016 година те бяха упрекнати за присъединяване в незаконен сговор за нелегално заграбване и непозволено разходване на средства от бюджета на Фонда, за прекачване на отговорности на фонда към НЗОК и за длъжностни закононарушения.

Шест обвинявания са повдигнати на Павел Александров - шеф на Център " Фонд за лекуване на деца. Пет са обвиняванията против Катерина Котева, основен специалист във фонда, която непозволено е била определяна от Александров за негов заместител (определянето на заместител е от компетенциите на здравното министерство) и в негово неявяване е продължавала незаконната му активност, настояват от прокуратурата.

Татяна Радева - старши специалист " икономист, уредник на труда ", и Станислава Горанова - основен специалист " експерт обработка на данни " и инспектор на активността на фонда, са упрекнати за присъединяване в незаконното съдружие, като с подписите си са оформяли документи, с които непозволено са изплащани суми от бюджета на институцията.

Според доказателствата по делото през септември 2014 година Павел Александров персонално стимулирал тримата си сътрудници да вземат участие в незаконното съдружие като подписват и узаконяват непозволеното консумиране на средства от бюджета на фонда. Така да вземем за пример, за командироване в чужбина без право и със средства на фонда лекари от разнообразни лечебни заведения - за присъединяване в интернационалните семинари или като придружители на заболели деца. Според нормативната уредба компаньон в сходни случаи може да бъде единствено едно лице, като на процедура това е някой от родителите.

Александров непозволено е сключвал и контракти на Фонда с компания за подпомагане при лекуването на деца в чужбина, основно в болница Аджъбадем, Турция. Договорите са сключвани без осъществяване на публични поръчки, като на тяхно съображение от бюджета на фонда през 2014 година са изплатени 223 252 лева, а през 2015 година - 230 096 лева Плащанията към компанията са траяли и след напътствие на Министерство на здравеопазването да бъдат спрени, защото не са съобразени със Закон за обществените поръчки.

Без да е доктор, и без решение на Обществения съвет към Фонда - каквото е нормативното условие, Павел Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лекуване в непознати лечебни заведения по неразбираеми критерии и без да е посочена незабавна нужда, гласи известието на прокуратурата.

 Осъдиха Фонда за лекуване на деца поради отвод за лекуване в чужбина
Осъдиха Фонда за лекуване на деца поради отвод за лекуване в чужбина

Детето е със злокачествено заболяване

Със средства на фонда е било финансирано и двегодишно образование по британски и немски език на чиновници на фонда, в случай, че в длъжностната им характерност е записано условието за притежаване на съответния непознат език.

Доказателствата по делото сочат, с изключение на от средствата на фонда, участниците са прехвърляли заплащания на фонда към бюджета на НЗОК.
Без да разполагат с пълномощия за това, Александров и Котева са попълвали формуляри " S2 ", с което са задължавали НЗОК да заплаща на лечебни заведения в чужбина за лекуването на деца, изпратени там от фонда.

 Оферти от чужбина постоянно бавят лекуването на децата, призна шефката на фонда
Оферти от чужбина постоянно бавят лекуването на децата, призна шефката на фонда

Тя увери, че се пробва да усъвършенства административния метод

С цел да се прикрият осъществяваните закононарушения във Фонда не е бил осъществяван съответен и ефикасен финансов надзор в сходство с нормативно открития ред. Със заповеди на Александров от 2014 и 2015 година за финансов инспектор на фонда е била избрана обвинената Татяна Радева. Според известието на прокуратурата, доказателствата по делото сочат, че във Фонда не е осъществяван прелиминарен надзор, не са издавани контролни листа и за поети финансови отговорности.

Обвинителният акт е от 500 страници. Основава се на голям брой събрани писмени доказателства, свидетелски показания и експертизи, оповестяват от държавното обвиняване.

 Скандални нарушавания във Фонда за лекуване на деца разкрива конфиденциален отчет
Скандални нарушавания във Фонда за лекуване на деца разкрива конфиденциален отчет

Според него са били позволени

Припомняме, през април 2016 година при акция на ГДБОП във Фонда за лекуване на деца бе задържано част от управлението. Подобен вид зрелищност не благоприятства никого, тъй като много постоянно обвиняванията се оказват много по-различни от първичната информация. Накрая нормално се завършва с оправдателни присъди, разяснява след акцията Деница Сачева. Тогава бе задържан, а по-късно освободен тогавашния началник на Фонда Павел Александров.

 Фондът за лекуване на деца дължи стотици хиляди на лечебните заведения
Фондът за лекуване на деца дължи стотици хиляди на лечебните заведения

Алармират от пациентски организации

На мястото на Александров бе назначен проф. Владимир Пилософ, който също бе отхвърлен от Фонда на 20 март 2017 година заради " открити нарушавания ", съгласно Министерството на здравеопазването.

 Фондът утвърди 51 случая на деца, кандидатстващи за лекуване в чужбина
Фондът утвърди 51 случая на деца, кандидатстващи за лекуване в чужбина

11 дребни пациенти са утвърдени да заминат за лекуване в чужбина

Сега шеф на Фонда за лекуване на деца в чужбина е доктор Тинка Троева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР