От следващия мандат на новото правителство се чака много сериозна

...
От следващия мандат на новото правителство се чака много сериозна
Коментари Харесай

Йотова: Мария Габриел е добър външен министър

От идващия мандат на новото държавно управление се чака доста сериозна работа, с цел да се затвърди името на България и в региона на външната политика. Това сподели пред публицисти в Сухиндол вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея по тази причина е доста сериозен разногласието кой да бъде идващ външен министър.

Имахме в постоянното държавно управление на Кирил Петков опит за две външни политики, спомняте си, че имаше кавги сред тогавашния министър-председател и неговия външен министър, дано не изпадаме в другата прекаленост – в този момент да има и персонална външна политика, разяснява Йотова.

Според вицепрезидента министър председателят Николай Денков е направил " гаф " с изявлението си за това, че желае гласът на " Продължаваме промяната - Демократична България " да се чува на открито и затова министърът на външните работи би трябвало да е от техните редици, съобщи Българска телеграфна агенция.

Външната политика на България има потребност от максимален народен консенсус, с цел да бъде сериозна, постоянна и да бъдем авторитетни на открито, добави Йотова. 

Вицепрезидентът изрази утвърждение за работата на сегашния външен министър Мария Габриел. „ Познавам нейната работа още като евродепутат, като еврокомисар – тя е добър външен министър “, акцентира Илияна Йотова и добави, че изрича персоналното си мнение. Дори, в случай че стане министър-председател, тя би трябвало да следи този сектор, сподели вицепрезидентът. Смятам, че имаме потребност от доста сериозна персона за външен министър, който има своите контакти в Европа. България има потребност от това да бъде подкрепяна в своите начинания, тъй като имам чувството, че ставаме, за жалост, все по-периферна страна, сподели още Йотова.

Според вицепрезидента е добър сигнал идването на външния министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън у нас. Йотова изрази вяра България да взе участие във външнополитическия разговор освен на равнище Европейския съюз (ЕС), само че и на международно равнище. Винаги съм казвала, че не можем да бъдем единствено обект на политика, ние сме пълноправен член на Европейски Съюз и би трябвало дружно с останалите страни да взимаме решения, а не да чакаме някой различен да ги вземе вместо нас, тъй че всяка една среща, всеки един контакт е добре пристигнал.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР