От септември миналата година белгийската енергийна компания Elia изгражда бетонни

...
От септември миналата година белгийската енергийна компания Elia изгражда бетонни
Коментари Харесай

Нещо ново: това лято ще бъдат положени основите на първия в света изкуствен енергиен остров

От септември предходната година белгийската енергийна компания Elia построява бетонни структури наоколо до холандския остров Валхерен в Северно море. Това е началото на бъдещия неестествен остров на принцеса Елизабет. Това е и първото в света оборудване за предпазване на електрическа енергия върху изкуствено основано парче земя в морето. Основите, построени от големи бетонни блокове, ще стартират да се поставят това лято.

Европейските страни с достъп до Северно море възнамеряват построяването на огромни вятърни паркове, които няма да оставят мощния морски вятър да бъде загубен. Цялата тази сила обаче би трябвало да се съхранява някъде и по някакъв метод да се пренасочи към потребителя. Необходима е поддържаща инфраструктура, която би трябвало да бъде ситуирана наоколо до вятърните турбини. Това ще бъде Островът на принцеса Елизабет.

„ Северно море ще бъде моторът на нашата енергийна самостоятелност и островът на принцеса Елизабет е значима част от този развой “,

заяви Александър дьо Кроа, министър-председател на Белгия, по време на неотдавнашно посещаване на строителната площадка.

Проектът е част от по-голямата „ Зона на принцеса Елизабет “ – крайбрежен регион на Северно море, предопределен за произвеждане на сила от възобновими източници. Изкуственият остров се намира на 45 км от Белгия и се построява значително с финансиране от фонда на Европейски Съюз за възобновяване от ковид в размер на 100 млн. евро. Информацията е на IE.

За построяването на основите на изкуствения остров ще са нужни 2,3 млн. куб. м пясък. Външната стена на острова ще бъде построена от бетонни блокове или кесони с дължина 57 метра, широчина 30 метра и височина 30 метра всеки. Изработването на всеки подобен кесон лишава три месеца, защото целият развой се състои от пет стадия, всеки от които продължава 20 дни.

Готовият блок тежи 22 хиляди тона. За превозването му ще се употребяват полупотопяеми кораби. Това лято те ще стартират да извозват кесоните до бъдещия Остров на принцеса Елизабет. Завършването е планувано за 2026 година, след което ще стартира работата по инсталирането и монтажа на електрическото съоръжение. Очаква се през 2030 година островът да бъде изцяло обвързван с всички вятърни паркове и сушата.

Островът ще служи като електропреносна мрежа в морето, осигурявайки транспорт на високоволтов непрекъснат и изменчив ток. Той ще служи и като първообраз за построяването на бъдещи спомагателни системи, които ще свързват централите за възобновима сила с електропреносната мрежа.

Да напомним, че затворената немска атомна електроцентрала Würgassen ще бъде превърната в оборудване за предпазване на сила от акумулатори с мощ 120 MW и потенциал 280 MWh. Това е първото потребление на изведена от употреба атомна електроцентрала по този метод. Страната затвори последните си атомни електроцентрали през месец април 2023 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР