От септември Австралия се бори с няколкостотин големи горски пожара,

...
От септември Австралия се бори с няколкостотин големи горски пожара,
Коментари Харесай

Доброволците - единствената преграда пред пожарите в Австралия

От септември Австралия се бори с няколкостотин огромни горски пожара, които към този момент изпепелиха над 10 милиона хектара земя - почти колкото площта на Исландия.

На предна линия са към 200 000 пожарникари доброволци, които гасят пламъците денонощно, макар че са изтощени. Сред тях е даже някогашният министър председател Тони Абът.

Във вторник Андрю О`Дуайър - 36-годишен пожарникар доброволец, който почина тъкмо преди Коледа, когато пожарната му кола бе преобърната от огнено торнадо - бе заровен с почести в Хорсли Парк, югозападно предградие на Сидни.

" Бебе Шарлот, ти би трябвало да знаеш, твоят татко бе извънреден мъж, себеотрицателен мъж, и ти остана сама, тъй като той е воин ", сподели Шейн Фицсимънс, комисарят на противопожарната работа на щата Нов Южен Уелс, който се задави от неспокойствие, обръщайки се към 19-месечната дъщеричка на О`Дуайър.

Това е третият пожарникар доброволец, умрял този сезон. Хора като него, свързани с противопожарните служби, удържат пожарите под надзор, като не им разрешават да доближат огромни градове и техни покрайнини.

Тяхната работа получи самопризнание през последните дни.

Глобалната акция за даряване на средства, подета от австралийската комедийна актриса Селест Барбър, събра над 22 милиона лири стерлинги (28 милиона долара) за подкрепяне на пожарникарите. Освен това, няколко благотворителни организации, измежду които Червеният кръст, също осигуриха милиони долари.

На процедура пожарникарите са получили толкоз доста пари, че не знаят по какъв начин тъкмо да ги употребяват, признал Фицсимънс съгласно в. " Гардиън ", и разпределянето на средствата ще бъде същинско предизвикателство, " само че прелестно предизвикателство ".

В Нов Южен Уелс, където към този момент бяха изпепелени 5 милиона хектара земя, има 72 000 пожарникари доброволци, сподели пред ДПА представителят на противопожарната работа Грег Алън.

Сред тях е 50-годишната Бриджит Люис, заместник-началник на противопожарната работа в Коло Хайтс, северозападно от Сидни, където мегапожарът в Госпърс Маунтийн съвсем изгорил дома й през октомври.

След като заплахата в нейния регион отминала през декември, тя и сътрудниците й почнали да оказват помощ в битката с пожарите в покрайнината.

" За първи път от октомври най-сетне си отдъхнахме през вчерашния ден, откакто нашият екип получи малко отмора ", съобщи Люис пред ДПА през вчерашния ден. " (Пожарите) са безмилостни, доста по-продължителни от нормалното. "

Люис споделя, че в случай че не са били десетките хиляди доброволци като нея, " доста повече къщи щяха да бъдат изгубени и доста повече хора щяха да бъдат мъртви ".

" (Властите) могат да претендират, че могат да употребяват армията. (Военните) обаче не са подготвени да се борят с пожарите. "

Пожарникарите доброволци " се усещат като едно семейство ", съобщи тя.

" Това ти основава топло чувство, макар че обстановката е мрачна и тъжна. Има другарско отношение, поддръжка сред членовете, само че това не ти заплаща сметките ", споделя Люис - здравна сестра в хирургично поделение, която не е ходила на работа от октомври поради пожарите.

В прилежащия щат Виктория, където към този момент бяха изпепелени над 1,25 милиона хектара земя, има 55 000 пожарникари доброволци.

Капитан Невил Стюарт, който оглавява дребен противопожарен отряд в Рисърч, предградие на 25 километра югоизточно от Мелбърн, е един от тях.

" Тази година е доста друго. Обикновено пожарите се засилват в нашия район чак в средата на януари. Този път това стана през декември ", споделя Стюарт, който се бори с горски пожари от повече от 20 години.

Неговият отряд се състои от към 60 пожарникари доброволци. Преди Коледа доста от тях са се борили с пламъците в Нов Южен Уелс. След Коледа избухнаха доста пожари в североизточната част на Виктория.

Сега 35 индивида от неговия отряд гасят пожарите в Ийст Гипсленд и Малакута, където 4000 души бяха блокирани от пламъците предходната седмица.

" Най-важното за мен е сигурността и благополучието на всеки член на моя отряд ", споделя Стюарт, който е водопроводчик по специалност.

Той добавя, че е по-добре да имаш доброволци, в сравнение с платени чиновници.

" Твърде скъпо е да имате хора на цялостен работен ден, когато доста пъти получавате по 3-4 позвънявания на година, в случай че няма огромни горски пожари ", доверява Стюарт.

Работата като доброволец е считана за сезонна, само че този път сезонът на горските пожари, който нормално стартира с идването на лятото през декември, стартира три месеца по-рано през 2019 година

Противопожарните управляващи също така предвиждат, че той евентуално ще продължи най-малко с няколко месеца по-дълго.

ДПА / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР