От Сдружение Български музеи, което обхваща 75 процента от всички

...
От Сдружение Български музеи, което обхваща 75 процента от всички
Коментари Харесай

Борис Хаджийски: Настояваме за 29 млн.лв. повече в бюджета на музеите за тази година

От Сдружение " Български музеи ", което обгръща 75 % от всички музеи в страната, упорстват в специфична петиция главният стандарт за музеите и галериите да бъде повишен с 50 на 100 за тази година. От сдружението упорстват и за  29 млн.лв. повече в бюджета на музеите за тази година .

Исканията са изпратени през вчерашния ден до министър-председателя, отрасловите комисии в Народното събрание и министрите на културата и на финансите.

" Дисбалансът сред културата и образованието става голям и специалистите напущат ", сподели пред БНР ръководителят на сдружението " Български музеи " и шеф на Регионалния музей в Пазарджик Борис Хаджийски.

" Изпратихме писмото с настояването за нарастване на главния стандарт с най-малко с 50 на 100, тъй като се покачиха фрапантно цените на тока, на материалите и услугите, като имаме поради и изоставането на увеличението на заплатите в бранша, последствията от пандемията, увеличението на МРЗ и последствията също и от това...но отговор не получихме ... ", добави в " Хоризонт до обед " Борис Хаджийски.

" Като " отговор " пристигна едно нарастване от 5 на 100 за българските музеи в проектобюджета, с което сме изрично несъгласни . Това нарастване за нищо няма да ни стигне. Ние имаме толкоз доста да наваксваме за нашите музеи през годините. А те са в клайна сметка пазиителите на нашата памет ", посочи Хаджийски.

Още по тематиката в звуковия файл.

 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР