От прокуратурата в Северна Македония настояха политическите партии да не

...
От прокуратурата в Северна Македония настояха политическите партии да не
Коментари Харесай

Прокуратурата в РСМ призова партиите да не злоупотребяват с разследването за паметниците

От прокуратурата в Северна Македония настояха политическите партии да не злоупотребяват за политически цели с следствието по делото " Феникс ", което се отнася до финансирането и построяването на 11 паметника в центъра на Скопие и напомнят посланието, изпратено от Държавния департамент на Съединени американски щати, че „ водачите на Северна Македония би трябвало да покажат мощни, осезаеми резултати в битката против корупцията, посредством подсилване на институционалната самостоятелност и ограничение на политическата интервенция, изключително в правосъдната система, която е от значително значение за реализиране на задачите за присъединение към Европейски Съюз и създаване на доверието на жителите в държавното управление “.

„ Основната прокуратура за гонене на проведената престъпност и корупцията и настоящият по делото прокурор подхващат дейности по застраховане на доказателства, като се управляват напълно от правилата на справедливостта и отбраната на презумпцията за непорочност ”, написа в известието, провокирано от мненията в страната от последните дни, откакто бяха обявени детайлности от следствието.

Според прокуратурата материално-финансовата експертиза, която е направена от експерт по разпореждане на съответния прокурор, е получена на 1 юни 2023 година, а по-малко от две седмици по-късно прокурорът е показал до Министерство на вътрешните работи инструкции за нужните ограничения за осъществяване на наказателното дело.

„ На 29.06.2023 година към 11:00 ч. прокуратурата е била известена, че един от обвинените е спрян на граничен пункт при опит да напусне страната. Поради това се наложи незабавно да стартират процесуални дейности ”, написа в известието.

Заподозрените по делото " Феникс " са седем юридически и 15 физически лица, измежду които някогашният министър председател Никола Груевски и италиански жител, а от седемте обвинени юридически лица четири са от Северна Македония, а три от Италия.

Според прокуратурата става дума за покупко-продажби, при които 11 паметника в центъра на Скопие от плана Скопие 2014 година, за които не е имало писмен документ, публичните поръчки, които са печелени от една и съща италианска компания, са правени от община Център в Скопие, макар че средствата са идвали от държавното управление, а самите монументи са били плащани на доста по-висока цена от цената, на която подизпълнител в Италия ги е произвеждал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР