От Продължаваме промяната“ не осъзнават ефекта от изнесения запис и

...
От Продължаваме промяната“ не осъзнават ефекта от изнесения запис и
Коментари Харесай

Буруджиева безпощадна: Асене, скрий се! Не може цяла България да те слуша какви ги плещиш

От „ Продължаваме промяната “ не осъзнават резултата от изнесения запис и нуждата да създадат крачка обратно. Това считат политологът Татяна Буруджиева и социологът Юлий Павлов. Също по този начин, съгласно тях връчването на мандат е ритуализирано деяние, а през вчерашния ден президентът е нарушил ритуала.
Ето какво още споделиха те за феновете на Euronews Bulgaria:
Татяна Буруджиева:
Единият вид е въпреки всичко „ Продължаваме промяната “ да осъзнаят какво значат тези записи и това, че българският народ ги чу. Защото имам чувството, че няма такова осъзнаване. При президента фрагментите бяха доста странни – очевидно екшънът в българската политика продължава. Това връчване на мандата също не беше в границите на естествената процедура.
В политиката има ритуализирани дейности – връчването на мандат е такова. От една страна, виждаме един президент, който си разрешава персонални страсти, проява на омерзение, на всичкото от горната страна упътвания кой по какъв начин да си осъществя мандатите – което е неуместно. Никъде не е написано дали има или няма право, само че не му е работа, тъй като нито той сформира мандата, нито той го гласоподава. Той единствено го връчва – чисто ритуално деяние.
Тъй като (действията на президента – бел. ред.) не са в интерес на партиите, остава другата догадка – в своя изгода. Или в интерес на някой трети. Но сигурно можем да твърдим, че не е нито в интерес на жителите, нито на партиите, и в този смисъл не е в интерес на парламентарната народна власт.
От друга страна, виждаме една политическа мощ и нейните представители, които се държат надменно. Не може да те слуша цяла България какви ги плещиш – имам поради Асен Василев – и да застанеш там да ти връчват мандата. Малко се скрий, дето се споделя. Кирил Петков най-малко се скри от общественото пространство, до момента в който хората „ смелят “ всичко това. А акад. Денков беше един от тримата съществени представители на това събитие. Самите Политическа партия не можаха да схванат, че след тези записи би трябвало да предложат експертно държавно управление, да си приберат тези безпределно говорещи хора…
Юлий Павлов:
Президентът наруши ритуала първо, тъй като е некултурен. Акад. Денков е академик от международна класа, бил е негов предан министър – може ли да не му стиснеш ръката? Нищо от това не е нелегално, само че е доста неприятен сигнал за това какъв човек ръководи страната. Другото е – явно му се услади да ръководи.
Тогава, когато имаше съгласие за сформиране на ротационно държавно управление, той се забави с връчването на мандата. И тогава, когато стана ясно, че ще има пречки – и когато беше моментът действително да забави, тъй като това е духът на Конституцията – тогава побърза.
Имаме проблем, тъй като се опитваме да търсим рационални пояснения на държанието на хора, които явно не се държат рационално. Е, по какъв начин да го разбираем това държание?
Това е партиен конгрес. На него Политическа партия – които явно са в капан на личните си опорки – управлението се пробва да помогне на своите членове на по-широкото управление, по някакъв метод да го одобряват. Това е закрит конгрес: който го изнася, изнася в нарушаване на член 32, алинея 2 на Конституцията – в който се споделя, че никой не може да бъде записван без негово единодушие. И в този момент – огромното възмущение… На форумите на ГЕРБ – единствено дето те не са такива аджамии и не се оставят да ги записват и да ги изкарват на открито – ние какво си мислим: че единствено си приказват какъв брой хубави са Кирил и Асен ли? Ми, несъмнено, и те си приказват по какъв начин ще се върнат на власт, по какъв начин ще „ изчегъртат “… Това е обикновено за партиен конгрес.
Но в действителност, тъй като част от хората, и изключително твърдите гласоподаватели на двете политически сили, са малко шокирани – без значение от незаконността на записа – би трябвало в този случай да се направи крачка обратно.
Коментарът на Иван Костов е доста верен и е явно за всеки, който схваща политическите процеси, че Политическа партия би трябвало да създадат една крачка обратно.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР