От представянето на Мария Габриел като наш кандидат се говори

...
От представянето на Мария Габриел като наш кандидат се говори
Коментари Харесай

Премиер на ротация с ПП-ДБ: Ето как в ГЕРБ гледат на идеята

" От представянето на Мария Габриел като наш претендент се приказва за конституционно болшинство. В Народното събрание напълно има съвпадение в законодателната стратегия сред първите две обединения. Без двете обединения нищо не може да се случи, само че до момента в който не бъде контрактувано всичко - нищо не е контрактувано ".

" 50% е шансът за държавно управление с първия мандат. Ротационен министър председател ми наподобява доста комплицирано, тъй като има актове в ръководството, които изпълнителната власт би трябвало да довърши. Изглежда комплициран вид, само че в последните години се нагледахме на чудатости в българския политически живот ", разяснява Дилов-син.

Вестник " " писа, като се базира на разнообразни свои източници, че в неделя са се провели изключително интензивни договаряния на най-високо равнище сред ГЕРБ и ПП-ДБ, като поради комплицираната конюнктура е реализиран краткотраен резултат, който е " най-близкото съгласие, което двете обединения са реализирали " - принципна сделка за взаимно ръководство с втория мандат и министър председател на ротация. Преди време двете обединения преговаряха (по предложение на ПП-ДБ) за ротационен ръководител на Народното събрание.

" Метафорично наподобява на дете сред нимфа и кентавър, а то самото болно от шизофрения. Толкова е разчетворено - за какво да няма ротационни ръководители? Докато не бъде контрактувано всичко, нищо не е контрактувано. Ние ще стоим на този вид - на следващия ден Мария Габриел да показа кабине който идната седмица да влезе за гласоподаване ", безапелационен е депутатът.

" Продължаваме промяната " и ГЕРБ сътвориха цялата блъсканица. На Политическа партия им е по-трудно тъй като всякаква колаборация с ГЕРБ обезпредметява тяхното битие. Те не са идиоти и си дават сметка, че политическата рецесия става икономическа и ценностна ", добави Дилов-син.

В предаването " На фокус " на Нова телевизия ръководителят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) също се изрече по въпроса за евентуазлния ротационен министър председател. " Аз съм сигурен, че се разискват всички разновидности, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на авансово дадените си поръчки, червени линии, за това с кой мандат, по какъв метод не би могла (да подкрепи) или кой би могъл да бъде министър председател ". " Не мога да подвигна някаква завеса и оттова да изскочи илюзионист със заек в ръката ", съобщи още Желязков. представен от Българска телеграфна агенция.

Ще мине ли кабинетът " Габриел "

" Мария е положително име и може да си сформира посланичество, което да извършва желанията ни. Най-много българи гласоподаваха за ГЕРБ-СДС. Трудна е обстановката. Търсим поддръжка от тези, които най-вече ни хулят и арестуваха Борисов. Ние разбираме тежката тяхна позиция ", разяснява още Дилов-син.

Според него няма да бъдат " купувани " депутати " Или ще има кабинет, за който ще е ясно какво ще се случи през идващите месеци. Както е известно, ГЕРБ-СДС и обещалите поддръжка Движение за права и свободи и Има Такъв Народ имат общо 116 гласа.

" Оптимист съм по рождение - по-лошо не може да стане ", заключи Любен Дилов-син.

Във връзка с първия мандат Росен Желязко сподели, че в състава на проектокабинета на Мария Габриел има представители, посочени от Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Той посочи, че не споделя, че представителите са " на " Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, а че са посочени от тях. Желязков не уточни имена и по какъв начин ще са разпределени министерските постове. По думите му като най-голяма политическа мощ, ГЕРБ-СДС ще има най-вече министри.

Това са неполитически натоварени хора, с висока експертиза, с нужните полезности и добродетели, съобщи Желязков.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи в това време сподели, че " парламентарната група на Движение за права и свободи ще подходи отговорно, съзнателно и с грижа за страната ". " С нужния разговор и ще взе участие в едно евроатлантическо болшинство, което да даде подтик на България. "

" Сигурен съм, че на гласуването през идната седмица парламентарната група ще подходи с грижа за общините, за земеделците, за пенсионерите, с грижа за децата, с грижа за бъдещето на България, тъй като ще се види кои народни представители са загрижени за бъдещето на Република България и кои са водени от тяснопартийния или персонален интерес ", сподели Хамид по време на възпоменателния протест в с. Пристое във връзка на годишнината от така наречен майски събития по времето на " възродителния развой ". 

Ротационният принцип сред първия и втория

През април, при започване на работата на 49-ото Народно заседание ПП-ДБ предложи ръководителят да се излъчва на ротационен принцип сред нея и първата група - на ГЕРБ (които като такива държаха на собствен ръководител, каквато е традицията). След поредност от срещи сред двете обединения се стигна до единодушие Желязков да оглави Народното събрание за период от три месеца, а ръководител на правната комисия да бъде представител на ПП-ДБ. Джентълментското съглашение беше спазено. След три месеца, в случай че към момента Народно събрание не е необуздано, представител на ПП-ДБ би трябвало да застане отпред, а подобен на ГЕРБ - да оглави правната комисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР