От посолството на Русия в България коментираха на страницата си

...
От посолството на Русия в България коментираха на страницата си
Коментари Харесай

Руското посолство с първи коментар за местенето на Паметника на Съветската армия

От посолството на Русия в България разясниха на страницата си във Facebook за обстановката към Паметника на Съветската войска.

" Във връзка с появилите се изявления в медиите и мненията на редица български държавници по отношение на самодейността за разглобяване на Паметника на Съветската войска в София, за следващ път бихме желали да напомним, че този монумент е обект на обща история на Русия и България. Изхождаме от обстоятелството, че похищението върху мемориала, увековечаващ паметта на починалите в битката против нацизма, не е нищо повече от опит за пренаписване на историята на Втората международна война и омаловажаване на ролята освен на руските бойци, само че и хиляди български герои, дали живота си в борбата с " кафявата чума ", декларират от съветското посолство.

" Обръщаме внимание на нуждата българската страна да съблюдава отговорностите си за запазване на военните монументи в сходство с наредбите на Договора за другарски връзки и съдействие сред Руската федерация и Република България от 4 август 1992 година (чл. 14) и Споразумението сред държавното управление на Руската Федерация и държавното управление на Република България по отношение на Сътрудничество в региона на културата, образованието и науката от 19 април 1993 година (чл. 10). Убедени сме, че спазването на буквата и духа на тези съглашения е освен обвързване на страните, само че и честен дълг на една цивилизована страна във връзка с паметта на хилядите починали борци против нацисткото зло ", се споделя още в позицията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР