От понеделник започва задълбочена проверка на общините Созопол и Царево

...
От понеделник започва задълбочена проверка на общините Созопол и Царево
Коментари Харесай

Сезират прокуратурата при нарушения на общините за обектите на Алепу, Арапя и Градина

От понеделник стартира задълбочена инспекция на общините Созопол и Царево по отношение на издадените документи за градеж в региона на къмпингите „ Арапя “, „ Градина “ и „ Алепу “. Това разгласи на конференция в Бургас началникът на Дирекцията за народен строителен надзор арх. Иван Несторов.

Той подсети, че след вчерашната инспекция на място поради откритите нарушавания ще бъдат издадени заповеди за прекъсване на строителството на „ Алепу “ и „ Арапя “. На къмпинг „ Градина “ строителството се стопира от вложителя поради съществуване на високи подпочвени води и неспособност за реализация на плана. Въпреки това органите на РДНСК – Бургас ще ревизират цялата документи в община Созопол и претекстовете на основния проектант да издаде позволение за градеж.

За „ Алепу “ арх. Несторов изясни, че с изключение на инспекция на документите в община Созопол и дейностите на основния проектант, ще се ревизира и активността на самостоятелната компания за строителен надзор, която има отношение по съблюдаване на законността на издадените документи. Той подсети, че Министерството на районното развиване и благоустройството е безкомпромисно във връзка с активността на компаниите за строителен надзор и заяви, че поради нарушавания досега са отнети лицензите на две компании, а с още две се водят правосъдни каузи за лишаване на разрешителните. Глобите за некачествено осъществяване на дейностите им също са високи и варират от 30 000 до 150 000 лева, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Началникът на ДНСК осведоми, че при почналото строителство на 23 ваканционни здания в региона на къмпинг " Арапя ", с изключение на установените пропуски при инспекцията, се открива и проблем с прокараната инженерна инфраструктура, защото липсват схеми за зареждане с вода, ток и канализация на обектите. Не е ясно и дали компанията, прокарала мрежите, има лиценз за това. Съществен пропуск на община Царево е, че не са синхронизирали Подробния организационен проект за обекта, направен през 2007 година, със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, регистрира той.

Арх. Иван Несторов сподели още, че резултатите от инспекциите ще са ясни до седмица. При съществуване на съществени нарушавания ще бъде сезирана прокуратурата, която единствена може да стартира дело за преустановяване на издадените позволения за градеж. „ За 1 година и 4 месеца, откогато съм шеф на ДНСК, установявам, че има дисбаланс в дейностите на общините в страната. След като през 2012 година Закон за устройство на територията им даде автономия за одобрение на капиталови планове и строителство на тяхна територия, има фрапиращи нарушавания, като да вземем за пример в село Дебрен, община Гърмен, където локалната власт е издала позволение да се застрои дере макар негативното мнение на Басейнова дирекция. Над 50 000 пък са преписките в ДНСК по тъжби на жители за неправилни дейности или безучастие на общините. Най-много са от София, Пловдив, Бургас и Варна, където и капиталовият интерес е най-силен. Там и структурите на службата са най-натоварени и ще се положат ограничения за подсилване и усилване на потенциала им. „ Нашият приоритет е ДНСК да реализира непрекъснат и ефикасен надзор на всички обекти и обществото да усети, че страната е на мястото си “, разяснява арх. Несторов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР