От първия ден, в който започнахме работа, екипът ни е

...
Коментари Харесай

BMW инвестира в българска платформа за зарядни станции


„ От първия ден, в който започнахме работа, екипът ни е уверен, че електромобилността е в основата на зеления превоз на бъдещето ”, споделя Орлин Радев, CEO на AMPECO
(снимка: Георги Тодоров / предоставена от AMPECO)

Инвестиция в размер на 13 млн. $ разгласи българската компания AMPECO, разработчик на платформа за ръководство на зарядни станции, в рунд от Серия А, воден от BMW i Ventures.

Освен BMW i Ventures, в рунда от Серия А се включват още Launchub Ventures и Cavalry Ventures, както и няколко ангел вложителя. Launchub Ventures и Cavalry Ventures към този момент вложиха 3 млн. евро в AMPECO в сийд-рунд през 2021 година, а BMW i Ventures има опит в бранша като ранен вложител в най-големите компании в промишлеността.

Новопривлечените средства ще бъдат употребявани за ускорение на експанзията на AMPECO в Северна Америка с локално посланичество, както и за разширение на екипа на компанията.

„ Средствата ще ни оказват помощ да разтеглим мащаба на активността ни и да се превърнем в „ гръбнака ” на операторите на мрежи за зареждане на електрически автомобили по целия свят. Вярваме, че по този начин АMPECO прави електрическите автомобили налични за повече водачи ”, показа Орлин Радев, основен изпълнителен шеф на AMPECO.

Компанията, учредена през 2018 година, предлага изцяло софтуерно решение за доставчиците на услуги за зареждане на електрически транспортни средства. Решението обгръща всички случаи на приложимост – зареждане на обществени места, бизнес и жилищни здания, автопаркове и други
още по темата
Платформата на AMPECO е отворена, което разрешава на клиентите на компанията на шест континента да ръководят зарядни станции в огромен мащаб и да избират хардуерните сътрудници, с които желаят да работят.

AMPECO към този момент участва на 45 пазара по света с над 120 клиенти, които ръководят над 62 000 точки за зареждане. През 2022 година приходите на компанията се усилиха 4 пъти на годишна база, а за същия интервал екипът ѝ се удвои до над 80 души.

Българската компания има одобрена позиция в Съединени американски щати. В допълнение към разширението на екипите за инженеринг и продуктови нововъведения, финансирането от BMW i Ventures ще бъде употребявано за усилване на позициите на AMPECO в Северна Америка с създаване на локално посланичество там, както и в Обединеното кралство, Франция и Германия.

„ Продажбите на електрически автомобили се усилват, по тази причина и достъпът до инфраструктура за зареждането им става по-голям от всеки път. Цялостното софтуерно решение на AMPECO е съвместимо с всеки хардуер и разрешава на клиентите бързо да започват и развиват лични мрежи за зареждане на електрически автомобили ”, разяснява Бариш Гюзел, сътрудник в BMW i Ventures.

Базиран в Силициевата котловина, фондът за рисков капитал на BMW Group влага в новаторски и бързорастящи хардуерни и софтуерни компании в региона на превоза, производството и логистиката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР