От остър недостиг на международни шофьори със заплати до 2000

...
От остър недостиг на международни шофьори със заплати до 2000
Коментари Харесай

Глад за тираджии, недостиг на желаещи при 2000 евро заплата

От изострен дефицит на интернационалните водачи със заплати до 2000 евро се оплакаха от транспортния отрасъл.

Фирмите и съсловните организации заедно не могат да решат казуса и да дадат явен отговор за какво толкоз малко хора у нас не желаят да работят при тези доходоносни условия, сподели NOVA.

Евтинджийството на бизнеса, поради което българите емигрират

Неудобната истина за приходите в България

“Спря се произвеждането на водачи в междинните учебни заведения. От друга страна се следи повишение на възрастта на водачите и липса на предпочитание от страна на младежите да работят тази тежка професия”, съобщи изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Според него заплатите у нас подхождат на тези на интернационалните водачи в целия Европейски Съюз – 1800 – 2000 евро чисто. Той посочи, че разликата е незначителна със заплатите в Германия, които са към 2200 евро.

„ Осигуряването зависи от политиката на превозвача, само че за нас е значимо какъв брой получава един водач. Тези числа ги получава всеки интернационален водач – те са композиция от заплата и командировъчни”, посочи Арабаджиев.

„ Професията в действителност е тежка, тъй като е работа на колела, само че изискванията са такива за всички. Насочили сме се към младежите сред 21 и 29 години, само че те избират да работят друго или изобщо да не работят”, счита Арабаджиев.

Хиляди българи не работят, чакат пари от фамилиите си

Защо ниските заплати са разрушителни за България

В затруднена обстановка поради липса на личен състав е попаднала пловдивската транспортна компания на Георги Райчев. Там бизнесът не стопира да се уголемява и се нуждаят от 150-200 индивида.

Райчев разкри и някои от по-реалистичните аргументи за какво в бранша има дефицит на личен състав.

„ Част от нещата, които се приказват, не са чиста монента. Не на всички места, където им оферират нещо, то се случва реално”, съобщи Райчев за изискванията на работа в българските транспортни компании. В неговата заплатите започвали от 1700 евро, само че се изисква и съществено отдаване.

„ Търсим и взаимност. Не може изискванията да са идентични за всички. Зависи кой какъв брой километри кара и какъв брой е потребен за компанията. Парите могат да стигнат до над 2000 евро стига на индивида да му се работи”, добави пловдивският бизнесмен.

Българската компания, в която се влагат милиони

Защо Борислав остана да живее във Враца

По думите му, в случай че пазара го наложи, може да се стигне до наемане на водачи от страни с по-ниски приходи като Украйна и Молдова.

„ Тези страни могат да ни дадат фрагменти, които работят единствено в България, което на нас не ни е достатъчно”, добави Райчев.

Кадровият проблем в транспортният бранш продължава от години, като от бизнесът неколкократно са се чували предизвестия, че неизбежно ще стартират да се „ внасят” водачи от трети страни.

Същевременно рядко се търси гледната точка на самите водачи, които да обяснят за какво специалността се оказва толкоз непривлекателна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР