От обширното меню на тържествения прием, устроен в чест на

...
От обширното меню на тържествения прием, устроен в чест на
Коментари Харесай

3 блюда с рецепти, с които Елизабет II е гощавана в Русия

От обширното меню на тържествения банкет, организиран в чест на кралицата на Англия по време на визитата ѝ в Русия, избрахме ястия, които можете да приготвите в своята кухня.

Единствената публична аудиенция на Елизабет II в Русия е през октомври 1994 година. Менюто на тържествения банкет в чест на кралицата, провел се в Мариинския замък в Санкт Петербург, е непокътнато и до през днешния ден.

 18 октомври 1994 година

18 октомври 1994 г.PA Images via Getty Images

Масата е открита с борш по петербургски с пушени ребра. След това на почетната гостенка са сервирани съветски предястия: палачинка с хайвер, пача, есетра с хрян, салата „ Столична “ и говежди език. За главно има кублебяка със сьомга и лаврак със сос от червен хайвер. За десерт са поднесени ябълки с марципан и заряд от мус – десерт, наименуван „ Златна есен “.

Ето и класическата рецепта за салата „ Столична “, борш по петербургски и кулебяка с риба, употребявани от готвача.
Салата „ Столична “


В. Минкевич/Sputnik

Измислена е от основния готвач на ресторант „ Москва “ в средата на XX в. на главната на салата „ Оливие “ преди революцията, когато я подготвят с каперси и рачешки опашки. В книгата „ Кулинария “ от 1955 година има два разновидността на салата „ Столична “ с на процедура идентични съществени артикули, само че едната е от птиче или дивечово месо, а втората – от есетра или белуга.
Продукти (за 1 порция):Птиче филе (пилешко, пуешко или дивечово)/риба (есетра, белуга) – 50-60 гКартофи – 60 гПресни краставици – солени или мариновани – 40 гЗелена салата – 10 гЯйца – 2 бр.„ Южен “ сос – 15 г (или сладко-кисел сос)Майонеза – 70 гЗа декорация:Маслини без костилки – 10 бр.Опашки от раци – 10 бр.Консервирани раци – 10 гТуршия – 10 гПасиран хайвер – 10 г Начин на подготвяне:


Legion Media
Сварете картофите по този начин, че да не се разпаднат (може с обелката). Сварете яйцата твърдо. Нарежете свареното филе от птица или риба на късчета с дебелина към 2-2,5 см. Същото направете и с обеления картоф, едното яйце и краставиците. Част от краставиците нарежете на кръгчета за декорация.Нарежете лист зелена салата на дребно.Разбъркайте всички артикули. Подправете майонезата – за усет прибавете сос „ Южен “ на основата на ябълково пюре и доматена паста.След като я разбъркате, сложете салатата в купа и украсете с кръгчета или резенчета твърдосварени яйца и листа от зелена салата. Върху салатата може да подредите и опашките от раци, парченца консервирани раци и маслини.За декорация на салатата с птиче месо вървят мариновани зеленчуци, кръгчета пресни краставици и резенчета птиче филе.За декорация на салатата с риба подобаващи са сьомга, нарязана във формата на ромб и пасиран хайвер.
Само не се учудвайте, в случай че си поръчате салата „ Столична “ в кафенето или в ресторанта и ви донесат салата с варено говеждо без рачешки опашки и раци. През последните 40 години рецептата е мощно опростена, с цел да стане по-достъпна за необятните маси.
Борш по петербургски с пушени ребра


Legion Media

В Русия по-често можете да чуете за московския борш с пушени ребра или за кубанския борш със специфичен вид цвекло, в сравнение с за петербургския. Но в кулинарната книга „ Практически основи на кулинарното изкуство “ на Палагия Александрова-Игнатиева (1909 г.) има рецепта за борш, подобен „ какъвто е признато да се готви в Петербург “. Ще използваме нея!
Продукти (за 8-10 порции):Говежди гърди – 1 кгРяпа, моркови, целина – 250 гЦвекло               – 500 гЗеле – 250 гБрашно – 2 с.л.Краве масло – 200 гСол, пипер, дафинов лист – на вкусДомати – 5-10 бр. (или доматена паста – 100 г)Свински ребра – 200 гВода – 4-5 лСвинска мехлем – 100 гСметана – на вкусНачин на подготвяне:Нарежете месото от гърдите на порции по този начин, че във всяко парче да има кокал. Сложете бульона да се вари. След като махнете пяната, посолете и прибавете черния пипер.Почистете цвеклото, ряпата, морковите и целината. Нарежете зеленчуците на лентички.Почистете лука и го нарежете на ситно. Запържете го в маслото в бездънен тиган.Добавете цвеклото към лука. Задушете го под похлупак. Ако се наложи, прибавете още масло. Сложете вътре и ряпата, моркова и целината. Добавете в тигана и 2 с.л. от бульона.Нарежете зелето.Когато задушените зеленчуци са подготвени (след към 10 минути), прибавете към тях и зелето. Оставете да се задуши още 5 минути.Добавете пшениченото брашно и леко го запържете.Смесете в тенджера готовите зеленчуци и прибавете прецедения бульон. Отделно измийте месото от бульона с гореща вода и го сложете и него в супата.Сложете в супата попарените с вряла вода свински ребра, зърна черен пипер и дафинов лист.Без да слагате похлупака, варете борша на муден огън още час.Нарежете доматите на филийки и ги прибавете в борша. Оставете ги да врат в горещия борш половин час.10 минути преди сервирането към борша може да се добави и варен (или консервиран) бял боб – по този начин ще се контролира подобаващата плътност на борша.Отстранете непотребната лой от борша и прибавете мехлем (малко прясна мехлем или осолена сланина се смесват със сметана и няколко лъжици борш).Пригответе оцветяването: настържете на ренде обеленото алено цвекло, залейте го с бульона и го оставете да постои 15-20 минути. Сложете тигана с цвеклото и бульона на котлона и го кипнете няколко пъти, след което го прецедете и прибавете получената запарка в борша.Половин час преди сервирането към борша могат да се прибавят и части печена патица.В борша могат да се сложат и резенчета обелена кисела ябълка и настрана задушени картофи. (Елизабет II не обича картофи).Кулебяка със сьомга, лаврак и сос от хайвер


Legion Media

Кулебяката е царицата на съветската маса. Този затворен пирог с овална форма обичайно се подготвя за сватби, за Великден и за други празници. Кулебяката се пече с разнообразни плънки и се състои от тънки блатове.
Продукти (за 6-8 порции):
За сместа за втасване:
Мляко – 400 млМая – 20 гПшенично брашно – 200 г
За тестото:
Краве масло – 200 гПшенично брашно – 600 гЖълтъци – 2  бр.Захар – 80 гСол – 20 г 
За плънката:
Зърнена:Лимец или ориз – 300 гМащерка – 2-3 стръкаСол – на вкусРибна:Лаврак – 1 кг (може да се смени и с друга риба)Кромид лук* – 2 главиКраве масло – 100 гПшеничен хляб- 100 гСметана (10%) – 50 мл Сьомга с лук:Сьомга – 1,5 кгКромид лук – 2 главиСол – на вкусЧерен пипер – на вкусБосилек – на вкусЯйца с лук:Яйца –  8 бр.Зелен лук – 100 г
За палачинките:
Пшенично брашно – 125 гМляко – 250 млЯйца – 2 бр.Сол – на усет
Сос с хайвер:
Червен хайвер – 1 с.л.Краве масло – 1 с.л.Животинска сметана – 150 млБрашно – 1 ч.л.Черен пипер – щипкаСухи подправки – 1 ч.л.Начин на подготвяне:


Yelena Strokin/Getty Images
Пресейте брашното за закваската, разтворете маята в топлото мляко, сипете вътре брашното и разбъркайте всичко. Покрийте сместа с забрадка и я оставете на топло за един час. Обемът ѝ би трябвало да се усили 1,5-2 пъти. Добавете захарта и разбъркайте. След това прибавете мекото краве масло, жълтъците и солта. Постепенно сипвайте брашното и месете тестото. Покрийте тестото с забрадка и го оставете на топло още за час. Размесете го леко и го оставете още за час.Сварете го с мащерката и го охладете.Натрошете белия самун на трохи без корите и го смесете с маслото. Нарежете лаврака на части, сварете ги, отстранете кожата и костите. Разтопете маслото и задушете лука в него. Добавете рибата и леко я запържете. Охладете я. Заедно с трохите прекарайте рибата през месомелачка.Нарежете лука на ситни кубчета и го задушете с босилека в зехтин. Филето от сьомга нарежете на огромни части и го запържете с лука до подготвеност. Посолете и подправете с черен пипер.Нарежете зеления лук на ситно. Сварете яйцата твърдо, охладете ги и ги натрошете. Разбъркайте всичко.За палачинките: би трябвало да смесите всички артикули за палачинките. Оставете тестото да почине за 30 минути и изпържете тънки палачинки.Разделете втасалото тесто на две елементи. Поръсете плота с малко брашно и разточете тестото на правоъгълник с дебелина 3-4 мм. Поставете във формата хартия за печене и я намажете с масло. Сложете тестото във формата по този начин, че да остане по края – на финала то би трябвало да покрие целия пирог.Сложете слой от зърнената плънка, разстелете я, а върху нея сложете палачинка. След това може да сложите слой от сьомгата, яйцата с лука и сместа с рибата. После отново сложете палачинка.Покрийте кулебяка с тестото, като прищипете краищата. От останалото тесто може да извършите украсителен растителен детайл (листа или цветя). Намажете го с яйчен жълтък и го оставете да постои 10-15 минути.Кулебяката се пече в авансово загрята фурна на 200 градуса на вентилатор за 25 минути. Сложете на дъното тава с вода. Извадете кулебяката от фурната, намажете с жълтък още един път и печете още 15-20 минути без тавата с вода.Докато кулебяката се пече, може а приготвите масления сос с хайвер. Разтопете в дребна тенджера маслото, прибавете брашно и леко го запечете, като бъркате непрестанно. Изсипете сметаната и разбъркайте добре. Посолете, прибавете черен пипер и подправките и оставете да се вари на слаб огън за 5-7 минути. Свалете соса от котлона, охладете го и прибавете хайвера. Разбъркайте.Кулебяката се сервира гореща. Трябва да се нареже деликатно на късчета с широчина 4-5 см. Всяко парче се полива със соса от хайвер.
*Елизабет II не ядеше кромид лук, само че ви съветваме да не го изключвате от тази рецепта, тъй като точно той придава сочност на ястието.

създател: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР