От областната администрация на София поиска премахване на Паметника на

...
От областната администрация на София поиска премахване на Паметника на
Коментари Харесай

Областната управа на София поиска спешно премахване на паметника на Съветската армия, защото е опасен

От регионалната администрация на София изиска унищожаване на Паметника на Съветската войска (ПСА), тъй като е рисков. В рамките на днешния ден към монумента ще бъде сложена спомагателна ограда.

Това излиза наяве от съобщение на регионалния шеф на София-град Вяра Тодева, оповестено на интернет уеб страницата на администрацията.

В заключенията от проучването на монумента се показва, че е установена нужда от незабавен ремонт, пренасяне и реституция на Паметника. Записано е още, че монументът не е поддържан през последните 70 години, вследствие на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и „ бронзова болест “ (меден хлорид). При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители. Това е и повода за монтирането на спомагателната ограда.

Предстои пускане на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне, според решението на Столичния общински съвет, излиза наяве още от известието. Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР