От Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни

...
От Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни
Коментари Харесай

БАПЗГ: 10 хиляди медицински сестри не ни достигат

От Националния съвет на Българската асоциация на експертите по здравни грижи насочат зов към бъдещите народни представители във време на засилващи се компликации и тествания, че чакат незабавни ограничения за предоляване на кадровия дефицит в опазването на здравето.

Необходими са национално единодушие и решителни дейности за превъзмогване на сериозния дефицит на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти.

Изискват се неотложни и незабавни промени в организацията на работа, изискванията на труд и размера на трудовите хонорари. От бъдещия парламент те очакават:

1.  Приемане на Национална тактика за развиването на здравните грижи в Република България с съответни периоди, финансово застраховане и виновни институции.

2.  Осигуряване на начална работна заплата за експертите по здравни грижи в размер на три минимални работни заплати.

3.  Приемане на стандарти за всяка от специалностите в направление „ Здравни грижи “, които да включват нужния брой медицински експерти по отношение на броя на

пациентите, както и по отношение на броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и учебните заведения.

4.  Диференцирано възнаграждение на труда, съгласно добитата подготовка.

5.  Задължително, обезпечено от работодателите и страната, продължаващо образование и гаранции за кариерно развиване в специалността.



От организацията декларират, че п овече от 15000 медицински експерти за инфектирани с COVID-19, доста сътрудници напущат системата и няма кой да ги замести. И още данни от БАПЗГ:

В България работят към 23 000 медицински сестри, а на здравната ни система са нужни най-малко още 35 000. Акушерките у нас са към 4000, а са нужни най-малко още толкоз. Не доближават фелдшери/лекарски асистенти в екипите на незабавните звена, в райони със усложнен достъп до здравна помощ и здравни грижи. Системата на опазване на здравето работи с непълен брой медицински и рентгенови лаборанти, а броят на рехабилитаторите е извънредно непълен за възобновяване на пациентите след стадия на интензивно лекуване.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР