От нахлуването на Русия в Украйна преди повече от година,

...
От нахлуването на Русия в Украйна преди повече от година,
Коментари Харесай

Атаки срещу цивилни, изтезания и убийства: Военните престъпления в Украйна

О т нахлуването на Русия в Украйна преди повече от година, Главната прокуратура на Украйна е записала над 80 000 случая на военни закононарушения, за които се твърди, че са осъществени от съветските сили. Членовете на Консултативната група за жестоките закононарушения за Украйна, образувана през май 2022 година, се срещнаха тази седмица във Варшава, с цел да координират пътя напред.  

Това споделя кореспондентът на Voice of America (VOA), Мирослава Гонгадзе в своя репортаж от Варшава, Полша.   

Руските офанзиви против цивилни в Украйна, в това число систематични изтезания и убийства в окупирани райони, се равняват на военни закононарушения и евентуално закононарушения против човечеството, споделя държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен във виртуално послание на срещата на Консултативната група за жестоките закононарушения във Варшава. Престъпленията, осъществени от съветските сили в Украйна, „ целят да откраднат самото бъдеще на страната “, съобщи още държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, представен от VOA

Миналата година Съединените щати, Европейският съюз и Обединеното кралство сътвориха консултативна група в поддръжка на напъните на Киев да документира, резервира и проучва доказателства за военни закононарушения и други жестокости, осъществени в Украйна, за бъдещи наказателни преследвания. Британският външен министър Джеймс Клевърли сподели, че съветските закононарушения в Украйна не могат да бъдат пренебрегнати, напомня VOA

„ Ясно е, че мащабът на предизвикването за отчетност е голям и отговорът изисква съгласуван интернационален метод на няколко фронта “, показва английският външен министър Джеймс Клевърли. 

Консултативната група се съгласи да сътвори Международен център за наказателно гонене на експанзията в Хага, съобщи VOA

Бет Ван Шаак, дипломат на Държавния департамент на Съединени американски щати за световното наказателно правораздаване, сподели пред VOA , че това е първа стъпка към интернационално правосъдно гонене за съветската експанзия. „ Институцията ще започва в края на този месец, обединявайки специалисти, които ще работят един до друг с украински сътрудници, с цел да положат основите за използване на самостоятелна наказателна отговорност за експанзията, осъществена в Украйна “, показва Бет Ван Шаак. 

По-рано Русия отхвърли да е атакувала цивилни и не отговори на обвиняванията, че нейните сили са направили зверства или са измъчвали украинци, в това число на неотдавнашно искане на комисия на Съвета по правата на индивида, подкрепяна от Организация на обединените нации, заяви VOA

От есента на 2022 година концепцията за основаване на специфичен арбитражен съд за следствие на съветски военни закононарушения набира мощ, като в този момент 37 страни поддържат напъните, в това число Съединените щати, сподели основният прокурор на Украйна Андрий Костин.  

„ Всички схващат, че има пропуск в интернационалната система за отчетност. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации в никакъв случай няма да отнесе този случай до интернационалния углавен съд (МНС), до момента в който Русия е член на Съвета за сигурност. Ето за какво нашата концепция беше да създадем нов механизъм, който се основава на доста друга, бих споделил, процедура на предходни трибунали, започвайки от Нюрнберг ”, споделя Костин. Войната на Русия против Украйна засегна и други страни по света, прибавя той. 

„ Светът би трябвало да разбере, че това е световна война. И основаването на специфичен арбитражен съд е освен за наказване на агресора, само че и за основаване на механизъм за въздържане на всяка бъдеща експанзия ”, безапелационен е главеният прокурор на Украйна. 

Украинският президент Володимир Зеленски, по-рано този месец, потърси поддръжка в Хага за специфичен съд, който да съди обвинени съветски военни закононарушения, показва журналистът на VOA
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР