От началото на тази година безспорно най-големият скандал в България

...
От началото на тази година безспорно най-големият скандал в България
Коментари Харесай

И да е нарушил правилата с новия закон за хазарта, парламентът няма да бъде наказан

От началото на тази година несъмнено най-големият скандал в България е този с хазартния бизнес на Васил Божков и с повдигнатите му куп обвинявания, в това число досъдебно произвеждане за неплащане на такси по Закона за хазарта, в което има данни за убийства, обезчестяване, рекет. Божков е издирван като уредник на незаконна група и по последна публична информация е арестуван в Дубай.
Докато прокуратурата осъществяваше своите дейности по привличане под отговорност на Божков, безусловно за по-малко от 24 часа (от късния следобяд на 6 февруари до към 10:00 сутринта на 7 февруари) беше признат нов Закон за
хазарта. Инициативата за това беше на водача на НФСБ и някогашен вицепремиер Валери Симеонов, само че признатото в последна сметка се разграничава радикално от това, което в началото Симеонов оферираше. Основните промени – незабавно щом измененията влязат в действие, т.е. бъдат обнародвани в Държавен вестник, лицензите на частните лотарии стават невалидни. От тогава лотарии ще може да се провеждат единствено от страната, т.е. от Българския състезателен тотализатор (БСТ) и то единствено с нает от БСТ личен състав в лични или пунктове чартърен, които са обособени като места за лотарийни игри.
Още по-скандално – хората, които до този миг са спечелили от частни лотарийни игри, ще би трябвало да си търсят сами облагите оттук-насетне. Първоначално Симеонов оферираше друго –
лотариите да заплащат всичко вкупом най-късно до 30.06.2021 година, а в случай че не могат – разсрочено до 31.12.2025 година, като това се прецизира с контракт сред съответната лотария и съответния печеливш. Ако и след 31.12.2025 година има неизплатени облаги, те се покриват от банкова гаранция, която операторите на лотарии обезпечават 30 дни след влизането в действие на настоящия закон. Само че всичко това е навън от поправките – в този момент облаги се търсят " според одобрените игрални условия и правила за съответната игра ". Или както сподели Валери Симеонов незабавно след приемането на закона на второ четене – всеки спечелил си завежда дело, в случай че не му платят парите!
Изричното конкретизиране в тази ситуация е, че нормално огромни облаги в лотарийни игри се заплащат разсрочено и това е процедура в целия свят. Още на второ четене на равнище " комисия " в нощес обаче вносителите, т.е. Валери Симеонов, не показаха никаква публична статистика какъв брой спечелили има, които още имат да получават облаги и за каква обща сума става въпрос!
Скоростното приемане на закона накара Actualno.com да направи инспекция в Правилника за активността на Народното събрание – дали няма нарушена процедура. Прави усещане член 79 от документа. В него написа, че законопроектът и нужните към него документи, както и отчетът на водещата парламентарна комисия по тематиката, се дават на депутатите не по-късно от 24 часа преди началото на съвещанието, на което следва гледане.
Пред Actualno.com юрист Петър Славов, който беше депутат в 43-тото Народно заседание, разяснява, че ) е нарушаване на правилника. По думите му, не е имало задоволително време депутатите да се срещнат с материята и да изискат експертно мнение при положение, че нещо по поправките не им е ясно. Целта не е да се натисне едно копче , уточни той. На експлицитен въпрос на Actualno.com дали това е съображение да се нападна законът, господин Славов отговори, че. Но някогашният народен представител беше безапелационен – по тази причина има публично разискване, да се почистват неразбираеми моменти и да не се стига до състояние, при което да се вършат " ремонти на поправките ". Петър Славов видя почва тъкмо за " ремонти на поправките " поради ситуацията с неизплатените облаги.
Ясно е, че зад тази експедитивност стоят съществени ползи и те не са в отбрана на публичните, е мнението на Славов, който подсети, че с новия закон по никакъв метод не се нападна нападателната и скритата реклама на
хазарта – това, което прокламираше вносителят Валери Симеонов като съществена цел.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР