От началото на следващата година хората, които не им достига

...
От началото на следващата година хората, които не им достига
Коментари Харесай

Стажът за пенсия поскъпва

От началото на идната година хората, които не им доближава стаж за пенсия и решат да си купят подобен, ще платят повече.

Според Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) хората, на които не им стига стаж, би трябвало да платят за месец 19,8% от минималния застрахователен приход за самонети. Така с повдигането на минималната заплата от 1 януари от 710 на 780 лв. се покачва и сумата за месец стаж и тя става 154,44 лв. или близо 14 лв. повече за месец.

В момента за недостигащ стаж се заплаща по 140,58 лева на месец. Така от  януари, в случай че не ви доближава година стаж, би трябвало да платите 1853,28 лв., а за всичките 5 години – 9266,4 лв..

Възможностите за закупуване на застрахователен стаж също са избрани от закона и се позволяват само в тъкмо избрани случаи. Има три разновидността, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на образование за приключено висше или полувисше обучение, за интервала, в който карат  докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред.

Купеният стаж се зачита за застрахователен от трета категория и може да се употребява единствено при пенсиониране.   

Хората внасят сумата на осигурителните вноски за своя сметка по банков път, като “закупеният ” стаж се открива с уверение, което се издава от съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт.

Времето, за което са импортирани осигурителни вноски за интервал, по-дълъг от изискващия се за придобиване право на персонална пенсия, не се зачита за застрахователен стаж. За това време лицето може да изиска възобновяване на безпричинно импортираните суми за осигурителни вноски от съответната териториална дирекция на Националната организация за приходите.

Колко коства да си купим стаж за пенсия

Удостоверението за “закупен недостигащ стаж ” се издава от териториалното отделение на Национален осигурителен институт въз основа на документа за импортираните осигурителни вноски.
 istock istock
За лицата, живеещи в друга страна, с която Република България има подписан интернационален контракт в региона на общественото обезпечаване, удостоверението се издава от Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - София-град. За добит застрахователен стаж, за който са заплатени осигурителни вноски като “недостигащ ”, правото на пенсия поражда от датата на заявката.

Осигурителният приход за времето, за което е “закупен ” застрахователен стаж, не се взема поради при изчисляването на самостоятелния коефициент на пенсионера.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР