От началото на сблъсъците между Израел и Хамас“ Иран подкрепя

...
От началото на сблъсъците между Израел и Хамас“ Иран подкрепя
Коментари Харесай

Иранска следа: Има ли намеса на Техеран във войната между Израел и Хамас?

От началото на конфликтите сред Израел и „ Хамас “ Иран поддържа военната интервенция на ислямистката формация и даже предизвести за допустимо разширение на спора. Но, какво би се случило, в случай че Ислямската република непосредствено стане част от него?
Основният риск тук е, че, с цел да резервира доверието, Иран може да насърчи съдружниците си в Ливан, по особено „ Хизбула “, която е доста по-мощна от „ Хамас “, да отвори нов фронт против Израел на север. И в случай че по-късно Иран бъде замесен, има риск Ирак, Сирия и Ливан да влязат в спор с Израел и Съединените щати. Последиците евентуално ще бъдат пагубни освен за района, а за целия свят.
Али Ваез, шеф на иранската стратегия в International Crisis Group

Въпреки че Иран отхвърля да има общо с войната, специалисти позволяват, че Техеран към този момент е забъркан.

„ Иран е един от дългогодишните поддръжници на „ Хамас “ – обезпечава образование, логистика и контрабанда на оръжие. Помага им да поддържат военния си потенциал. Има съответни детайли, свързани с това. Например военните парапланеристи, които минаха израелската граница и правят тези закононарушения. В тунелите в Газа не можеш да се научиш по какъв начин да летиш с парапланер. Не можеш да го направиш в зона, която – от позиция на сигурността, е извънредно следена. Обучени са някъде другаде “, разяснява Сара Базубанди, теоретичен помощник в Германския институт за световни и районни проучвания.

А по какъв начин интернационалната общественост да се приготви за възможна ескалация в района?
Няма друго решение, с изключение на дипломацията. Беше тествана и опция – демонстрирането на военна мощ, глобите. Това единствено направи Иран по-агресивен в района и по-репресивен вътрешно. Най-доброто нещо, което интернационалната общественост може да направи от стратегическа и филантропична позиция, е да реализира преустановяване на огъня допустимо най-скоро.
Али Ваез, шеф на иранската стратегия в International Crisis Group

От началото на спора няколко международни водачи – Джо Байдън, Олаф Шолц и Риши Сунак, се насочиха към района, само че към този момент прекъсване на огъня няма.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР