От началото на март на фона на войната в Украйна

...
От началото на март на фона на войната в Украйна
Коментари Харесай

На фона на войната в Украйна: Турция и САЩ засилват диалога си

От началото на март на фона на войната в Украйна и новите геополтически действителности се следи активизиране на разговора сред Турция и Съединени американски щати.

Турско-американските връзки и спорът в Украйна бяха в центъра на диалозите на американския заместник-държавен секретар Уенди Шърман с турски виновни представители при визитата й в Турция при започване на март. В известие на турското министерство на външните работи след среща на Шърман с турския заместник-министър на външните работи Седат Йонал бе посочено, че Турция и Съединени американски щати ще останат в тясна съгласуваност за намиране на дипломатическо решение на спора в Украйна.

На 10 март, броени часове след тристранната среща в Анталия на министрите на външните работи на Русия, Украйна и Турция, проведена с посредническите старания на Анкара, се състоя телефонен диалог сред президентите на Турция и Съединени американски щати – Реджеп Тайип Ердоган и Джо Байдън. Според известие на Дирекцията по връзки на турското президентство двамата водачи са разискали районни тематики, в това число нашествието на Русия в Украйна, и двустранните връзки.

Ердоган е подчертал в диалога нуждата от продължение на напъните за реализиране на политическо решение сред Русия и Украйна и е определил организирането на срещата в Анталия като „ победа на дипломацията “. Турски вестници показаха, че Байдън е изразил удовлетворение от дипломатическите начинания на Турция. Във връзка с двустранните връзки Ердоган е изразил очакване „ в най-кратък период да се стигне до резултат по настояването на Турция за закупуване от Съединени американски щати на 40 нови военни самолета и за модернизиране на наличните самолети Ф-16 “. Турция бе отправила това искане като възможна отплата за парите, които е платила за придобиване на самолети Ф-35, преди да бъде изключена от Съединени американски щати от програмата за изтребителите от ново потомство поради покупката на системи за противовъздушна защита С-400 от Русия. Ердоган е изтъкнал още в диалога, че „ от дълго време е пристигнало време да бъдат отстранени всички несправедливи наказания по отношение на Турция в региона на отбранителната индустрия. “

Турският президентски представител Ибрахим Калън заяви тази седмица пред публицисти, че Ердоган ще организира диалог с Байдън в границите на изключителната среща на водачите на страните от НАТО на 24 март в Брюксел. На предходната среща сред Ердоган и Байдън, състояла се в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Рим края на октомври, двамата президенти се договориха за основаване на взаимен механизъм за възстановяване на двустранните връзки. Решението бе възприето като явен сигнал, че Турция и Съединени американски щати са заинтригувани от възстановяване на връзките и превъзмогване на разногласията посред им. През последните години връзките сред двете съюзнички от НАТО бяха обтегнати поради голям брой различия и преди всичко по отношение на покупката от Анкара на съветски системи С-400, поради което Съединени американски щати вкараха наказания против Управлението за отбранителна индустрия на Турция и изключиха страната от програмата за изтребители Ф-35. Освен това Анкара упреква Съединени американски щати за поддръжката им за сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), които тя преглежда като терористична организация, обвързвана с незаконната Кюрдската работническа партия (ПКК). Турция е недоволна и от отхвърли на Съединени американски щати да екстрадират ислямския просветител Фетхуллах Гюлен, който съгласно Анкара стои зад организирането на опита за прелом през юли 2016 година

Успоредно с дейния разговор сред Анкара и Вашингтон по отношение на войната в Украйна, този месец имаше и интензивни контакти на американски и турски представители, фокусирани върху търговията и икономическите връзки.

Турска делегация, включваща президентски съветници, управителни представители на Съвета на турските експортьори, както и предприемачи, бе на посещаване в Ню Йорк и Вашингтон от 14 до 18 март, по време на което организира срещи с виновни представители на Държавния департамент, министерството на търговията и Търговската камара.
Същевременно предходната седмица на посещаване в Турция бе американска делегация, ръководена от изпълнителния вицепрезидент на Търговската камара на Съединени американски щати Майрън Брилянт. По време на визитата бе подписан меморандум за съгласие сред Съвета на турските покои и тържища (ТОББ) и Търговската камара на Съединени американски щати, ориентиран към развиване на търговията сред двете страни.

На церемонията по сключване на меморандума Брилянт е декларирал, че Турция може да притегли американски компании, оттеглящи се в този момент от Русия. Той е показал, че Съединени американски щати преглеждат Турция като „ търговски център на региона “ и е изтъкнал по-специално, че страната може да притегли американски вложения в областта на опазването на здравето, енергетиката, осведомителните технологии, хранителната индустрия и селското стопанство. Брилянт е подчертал, че за тази цел Турция би трябвало да развие своята цифровизация и инфраструктура и да обезпечи по-привлекателна среда за вложителите.

Американският дипломат в Турция Джефри Флейк е изразил също очакване, че част от американските компании, които напущат Русия поради глобите против Москва, ще се пренасочат към Турция. „ 1100 американски компании осъществяваха активност в Русия. Сега те напущат Русия. Някои ще трансферират част от интервенциите си в Турция. Американските компании би трябвало да помислят за турския пазар “, е показал Флейк, представен от турските вестници. Той е обърнал също внимание, че комерсиалният стокообмен сред Турция и Съединени американски щати е достигнал 28 милиарда $ през 2021 година, отбелязвайки нарастване от близо 30 % на годишна база.

Председателят на Съвета на турските покои и тържища Рифат Хисарджъклъоглу е изразил убеденост, че турските и американски предприемачи ще съумеят да реализират задачата, сложена по-рано от президентите на Турция и Съединени американски щати, за осъществяване на двустранен стокообмен в размер на 100 милиарда $. Той е призовал американските вложители да оценят Турция като база за вложения и търговия. Хисарджъклъоглу е подчертал също, че сред Турция и Съединени американски щати би трябвало да бъде подписано съглашение на свободна търговия или преференциално комерсиално съглашение.

Двустранните контакти се чака да продължат и в идващите месеци. Анализаторката от в. “Хюриет “ Ханде Фърат показва, че през април осем американски сенатори ще посетят Турция за диалози с представители на държавното управление и на деловите среди, а на 21-22 юни Търговската камара на Съединени американски щати и Турско-американският бизнес съвет ще провеждат взаимна конференция във Вашингтон. Сред главните тематики на конференцията ще бъдат отбранителната индустрия, секторите на цифровите технологии и енергетиката, съдействието в трети страни и други. Фърат акцентира, че на конференцията се чака да участват турски министри - на защитата, на външните работи, на търговията, на финансите и хазната, както и техните американски сътрудници.

Американските виновни представители гледат положително на концепцията американският президент Байдън и турският му сътрудник Ердоган да вземат участие дружно в конференцията, отбелязва анализаторката.
Според Фърат явно същинското възстановяване на връзките сред Турция и Съединени американски щати ще стартира от стопанската система и търговията. Тя цитира и мнения, че „ усилването на търговията и издигането на икономическите връзки на по-различно ниво, ще даде опция и за доста по-лесно решение на политическите и военните проблеми “.
Бъдещето ще покаже дали позитивната динамичност в връзките сред Анкара и Вашингтон ще продължи.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР