От началото на конфликта в Украйна у нас са влезли

...
От началото на конфликта в Украйна у нас са влезли
Коментари Харесай

69 735 бежанци са влезли у нас от началото на войната в Украйна

От началото на спора в Украйна у нас са влезнали 69 735 души, от тях са останали в България 33 516, като 1/3 са деца. Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова, началник на Оперативната координационна група, която възнамерява и провежда дейностите на държавните институции за евакуацията и настаняването на идващите в България в резултат на войната в Украйна.

Приоритет на българското държавно управление е сигурността, добави Константинова.

" Хората сега влизат у нас в безвизов режими и моделите, които са основани до момента за работа на институциите, не са използвани. Имаме предизвикването да сменим съвсем целия модел и метод на работа”, съобщи ръководителят на спешния щаб полк. Валери Рачев.

" Това, което сме основали, стартира от предварителни приемателни пунктове, които не са на ГКПП-тата, тъй като те имат друга функционалност. На тях се издават документи на всички, които изискат краткотрайна протекция. Оттам хората би трябвало да изоставен със статут, с цел да се употребяват неотложно от него”, сподели още той.

По думите му вторият съставен елемент в направения модел е напълно нов. " Той е обвързван с ръководството на процеса на превозване, настаняване и в следствие оферти за работа. Пише се специфичен програмен продукт за това ", уточни Валери Рачев.

" За превозването има основана организация на три нива. 12 рейса на Министерството на защитата работят непрестанно, работи се е и с частни превозвачи, които ще поемат трафика в случаи на забележителен трафик при прекосяване на границата”, добави той.

Рачев заяви, че настанените в държавни и общински структури сега са към около 1100 души, а тези в хотелите са към 2500. " Тези данни са извънредно приблизителни, тъй като динамичността е доста огромна. Имаме хора, които пренощуват за ден-два. Общо до този миг имаме осъществени към 10 000 нощувки в структури, които ние сме сложили хора. В тази численост не влизат украинците, които сами са си запазили нощувки и са си платили”, означи Рачев.
Източник:БТА
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР