От началото на 2021 г. влезе в сила данъчно облекчение

...
От началото на 2021 г. влезе в сила данъчно облекчение
Коментари Харесай

Данъчни облекчения при ремонт на жилище

От началото на 2021 година влезе в действие данъчно облекчение за ремонт на жилище и хората действително в този момент за първи път могат да се възползват от него. Това става с подаване на годишна данъчна декларация за приходите. Облекчението разрешава хората да понижат годишния си облагаем приход за 2021 година с направените разноски за труд в размер до 2000 лева при ремонт или усъвършенстване на притежаван от тях жилищен парцел. Тъй като данъкът върху приходите е 10%, действително дължимите налози може да бъдат понижени с до 200 лева.

Отстъпката не може да се употребява за  вложените строителни материали, я единствено за труда на майстора, който би трябвало да е  регистриран търговец уточни представителят на Национална агенция за приходите Бургас Христо Узунов:

„ Данъчното облекчение  важи за всевъзможен вид поправки, да вземем за пример промяна на паркет, на мебели, ремонт на  кухня, на ВиК и ел. апаратура и други, само че става дума за жилищни парцели, а не за офиси или парцели в търговски предприятия. Основно условие е ремонтът да е документиран, да е законен  от данъчна позиция, като с тази отстъпка Национална агенция за приходите цели реализиране на по - огромна бистрота и отчетност в този бранш. “ 

Изисква се парцелът да е личен или съсобствен. Когато недвижимият жилищен парцел е благосъстоятелност на повече от едно физическо лице, облекчението може да се употребява от всеки съсобственик, при изискване че общият размер на облекчението, употребен от всички съсобственици, не надвишава сумата от 2 000 лева

Облекчението може да се употребява единствено за парцел в България. Друго значимо изискване е жилището да не е част от имуществото на компания. 

Трябва да пазите платежния документ, фактурата или касовия бон за положения от майстора труд, който би трябвало да бъде посочен на обособен ред. Няма потребност да изпращате фактурата до данъчните, само че би трябвало да я пазине, тъй като след порверка те може да ви я изискат. 
повече може да чуете в звуковия файл:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР