От момента на въвеждането на електронното здравеопазване колегите в извънболничната

...
От момента на въвеждането на електронното здравеопазване колегите в извънболничната
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Искаме да видим ползата от дигитализацията, сега административната тежест не намалява

От момента на въвеждането на електронното опазване на здравето сътрудниците в извънболничната помощ единствено се натоварват и невротизират и не могат да му видят изгодата. Това сподели зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов пред Zdrave.net.

„ Всички документи, които би трябвало да попълнят лекарите, към този момент се изпращат в Националната здравно-информационна система (НЗИС). В същия миг обаче не престават да се търсят доклади от нас за всичко. Миналата седмица получихме доста необичайно писмо от шефа на Столична РЗИ Данчо Пенчев, на което реагирахме. Той желае в специфична екселска таблица на особено основан имейл да му бъде изпращана информацията за болните и умрелите от практиките на персоналните лекари в София. Това е смехотворно даже да се разисква, в случай, че приказваме, че вършим електронно опазване на здравето “, сподели доктор Брънзалов.

По думите му процедурата на деяние е разказана в Наредба за обмена на документи в администрацията и всички тези данни могат да бъдат получени по административен път, защото попадат в НЗИС. „ Ние качваме в системата всички ваксини, които сме създали, качваме всеки електронен обзор. Какви са тези нови доклади, които би трябвало да се попълнят в интервал на поредна Коронавирус вълна? Стига с тези хартии, не сме нито печатари, нито полиграфични комбинати! Лекарите би трябвало да бъдем оставени да преглеждаме! За да мотивираме сътрудниците да работят както би трябвало, те би трябвало да почувстват облекчението от дигитализацията. Ние обаче не го усещаме “, сподели доктор Брънзалов.

„ В извънболничната помощ съвсем всички документи към този момент са електронни и чакаме действителни стъпки, които ще улеснят работата ни, а получаваме в допълнение натоварване. Вече два месеца чакаме наредбата за НЗИС, след края на публичното разискване. Политиците от разнообразни държавни управления се хвалеха с дигитализацията. Обаче аз запитвам какво от това? Какво почувстваха като облекчение сътрудниците от системата? Какво направи властта, с изключение на да се хвали наляво и надясно, че вкарва електронно опазване на здравето? “, попита зам.-председателя на БЛС.

Той прикани новия здравен министър доктор Асен Меджидиев да преразгледа административната база, тъй че работата на общопрактикуващите лекари във връзка с документите да бъде облекчена.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР