От Леонид Селиктар Стилен, свеж, модерен и технологичен. Това са параметри,

...
От Леонид Селиктар Стилен, свеж, модерен и технологичен.
Това са параметри,
Коментари Харесай

Новият Opel Mokka не остава анонимен

От Леонид Селиктар

Стилен, пресен, съвременен и софтуерен. Това са параметри, които превръщат изцяло новото потомство на Opel Mokka в автомобил, който самичък по себе си би трябвало да е прелъстителен за пазара. Но компактният модел е и доста повече. Той е първият по рода, и по-точно по визията си, си за марката, в който дизайнерите използват няколко детайла, които ще видим във всички бъдещи оферти на фирмата.

Новата Mokka е първата кола на Opel, в която виждаме в една структура комбинирани тематичното Opel Vizor осъществяване на челната част, новата стилизирана емблема на марката, новото централно означение на модела в задната част и не на последно място, високотехнологичното изпълнение на предното табло Pure Panel. Последният от елементите прави в действителност силно впечатление, изключително откакто се върнах почти тъкмо 8 години обратно във времето и погледнах теста ни за предходната генерация на модела.

Ако се чудите какво тъкмо представлява Pure Panel на Opel, може би най-точният отговор би могъл да бъде- при предходното поколение на Mokka, в междинната подпора на предното табло има завършени повече от 40 бутона и превключвателя. При новата генерация на автомобила, броят им е малко над 10. Управлението на всички останали функционалности е пренесено в интегрираната бордова система с удобството от използването на чувствителния на досег неин екран, както и посредством част от бутоните на многофункционалния и ергономичен волан със скосена долна част.



Допълнително наслаждение и възприятие за цялостно издигане на автомобила внася и изцяло цифровият му инструментален панел, който се трансформира като интерфейс в зависимост от определеният режим на работа на задвижващата система. Отново за сравнение с предходното потомство на Mokka може да посочим, че негово предно табло включваше пет обособени секции, четири от които с класическо "стрелково " изпълнение.

Друго забавно дизайн решение в интериора на новата Mokka e осъществяването на ниско разположеният допълнителен въздуховод, позициониран при новата генерация на модела непосредствено над бутоните на климатичната и вентилационна система. Традиционно присъствие във вътрешността отбелязват също по този начин анатомичните AGR (Инициатива за подобряване здравето на гърба) седалки, които оферират отличен баланс между комфорт и поддръжка на тялото.

За разлика от своя предщественик, новата Mokka предлага съществени благоприятни условия за персонализация с контрастно изпълнение както на детайли от интериора, по този начин и екстериора, включително и черни таван и преден похлупак, и алуминиеви джанти изпълнени в главния цвят на купето.

Другата отличителна и неповторима за новата 4.14-метрова Mokka линия е Opel Vizor дизайн изпълнението на предната част на купето. Основният акцент тук е плътното и вдъхващо спомагателна солидност изпълнение на пространството между отличителните и потвърдили се на пазара IntelliLux диодни матрични светлини. Оформените в долната и страничните участъци на предницата въздухозаборници пък придават спомагателна нотка експанзия.

Интересно за окото е също по този начин и изпълнението на страничната част на новата Mokka, като тук дизайнерите са наблегнали на мощно изразени калници с високи арки и с спомагателни възможности за странични декоративно-предпазни елементи. Тук откриваме и една от най-отличителните стилистични решения при новото потомство на модела, а именно акцентиращата линия на профила на тавана, която в частност при автомобила от нашия тест беше изпълнена в контрастен червен цвят.

Макар и не толкоз преобладаващ като излъчване, дизайнът на задната част на купето е доста забавен и разчупен като изпълнение. Средната странична линия на купето е изтеглена и намира адекватен завършек в изострен борд, в който са интегрирани и двукомпонентните диодните задни светлини.

По отношение на дизайна на новата Mokka, от Opel споделят, че с изключение на съдбоносен и моден, той е и функционален, като колата може да се похвали с един от най-ниските коефициенти на въздушно противодействие в сегмента си от 0.32 cd.

Въпреки че е главен фактор при новата Mokka, не всичко в колата се върти около дизайна, стилистиката и допълнителните възможности за персонализация. Моделът е получил и отлична софтуерна база, в това число и цялостна двигателна гама с бензинов (1.2 литра турбо във разновидности 100 и 130 конски сили) и дизелов (1.5 литра със 110 конски сили) мотор.

Благодарение на модулната си CMP платформа, която разрешава вграждането на разнообразни типове задвижвания, новата Mokka е налична и във версия с изцяло електрическа задвижваща система, налична за закупуване, включително и в България, още от първия миг на лансирането си. Тук наличната мощ е 136 конски сили, въртящият миг е 260 Нм, а благодарение на интегрираната батерия с капацитет от 50 kWh е вероятен свободен пробег от до 324 километра.

Топ-предложението в бензиновата гама на новата Mokka предлага доста добър баланс между спокойна ежедневна употреба и възможност за придвижване по високоскоростни пътища, като всичко това е комбинирано с отличен индикатор разход на гориво.

Това обаче, което отличава новата Mokka на Opel от огромна част от настоящи нови предложения на пазара, е фактът, че той не остава неизвестен на пътя. Погледите на околните следват колата и с съображение.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР