От края на миналата година стана ясно, че ЕС ще

...
От края на миналата година стана ясно, че ЕС ще
Коментари Харесай

Все повече зарядни станции за електромобили в Пловдив, какви са плюсовете на колите на ток

От края на предходната година стана ясно, че Европейски Съюз ще оказва помощ с по съвсем 6200 евро, с цел да сменим остарялата кола с електрическа, което разсъни интереса на българина към електрическите автомобили.

Средствата ще бъдат предоставено по Оперативна стратегия " Околна среда " за идващия програмен интервал и ще имат за цел да дофинансират закупуването на нов електромобил при извеждане от употреба на остарял автомобил. За идващия програмен интервал има планувани над 400 милиона лв. за запазване на чистотата на атмосферния въздух и използването на европейските стандарти.

Финaнcoвaтa пoдĸpeпa щe бъдe в paзмep нa 30% oт cтoйнocттa нa eлeĸтpичecĸия aвтoмoбил, нo нe пoвeчe oт 6 135 eвpo. Oбщo пo пpoгpaмaтa ca зaлoжeни cpeдcтвa в paзмep нa 60 млн. eвpo. Към мoмeнтa cтимyли ce пpeдвиждaт caмo зa гpaждaни oт oбщини cъc зaмъpceн въздyx и зa тaĸивa, ĸoитo ca гoтoви в зaмянa дa пpeдaдaт cтap aвтoмoбил зa peциĸлиpaнe c ĸaтeгopия рrе-Еurо и Еurо 1.

Основната цел на тласъка е понижаване на замърсяването на въздуха от превоза. Идeятa e пoeтaпнo пpeмaxвaнe нa изпoлзвaнeтo нa пpeвoзни cpeдcтвa c виcoĸи eмиcии чpeз нacъpчaвaнe нa eлeĸтpoмoбилнocттa.

Πpидoбивaнeтo нa eлeĸтpичecĸи aвтoмoбил е cъпpoвoдeнo с голям брой тласъци - ocвoбoждaвaнe oт мecтни дaнъци, cвoбoднo пapĸиpaнe на синя зона, знaчитeлнo нaмaлeни eĸcплoaтaциoнни paзxoди и paзxoди зa пoддpъжĸa.

Отделно от това самите електрически коли оферират голям брой преимущества пред тези с мотори с вътрешно горене. Като плюсове можем да прибавим плавното и бързо ускорение, както и безшумната работа на електромотора. Той има и доста по-висок коефициент на потребно деяние (около 98% – при 25% за бензиновия и към 30% за дизеловия двигател). Друго преимущество е по-ниските разноски за поддръжка (изключваме възможна промяна на батерии) които са много по-малко в сравнение с при общоприетите коли.

Ествествено електрическите автомобили имат и своите минуси. Един от главните дефекти е, че те не са подобаващи за дълги пътувания. По-високата скорост „ хаби” повече батерия, а дългото разстояние допуска наново зареждане поради крайната дестинация.

Друг минус може да се одобри това, че в България към момента липсват задоволително зарядна станции, а самото зареждане става относително постепенно - (DC станция – към час, AC станция – няколко часа). Първоначалната инвестиция за закупуване на електрически автомобил също е по-голяма от вложението, което би трябвало да създадем за елементарен автомобил. Изборът също е към момента много стеснен, изключително що се отнася до по-достъпния ценови клас.

В Пловдив към този момент има много построени станции за зареждане на електрически автомобили, като огромна част от тях от тях за момента са безвъзмездни. Срещат се два типа – DC и AC станции.



Малко по-запознатите са наясно, че има два вида зареждане AC (с изменчив ток) и DC (с прав ток). Какви са разликите сред двата вида зареждане и кой е за предпочитане?

Зареждането с прав ток, по-известно като бързо DC зареждане е измежду най-търсените способи за зареждане, когато би трябвало да прибавим електрическа сила в батерията на транспортното ни средство за оптимално малко време. Подобни станции се срещат най-често по автомагистрали, където хората могат бързо да прибавят електрически пробег и да продължат своето пътешестване.

Скоростта на този вид зареждане варира според от станцията, мрежата към която е обвързвана, електрическия автомобил, положението на батерията и температурата на въздуха, само че умерено можем да дадем междинни стойности в порядъка на 50 - 100 kW. На пазара към този момент има и електрически автомобили, които одобряват DC зареждане с над 200 kW, а зарядната инфраструктура също може да се похвали с устройства зареждащи с над 300 kW.

С цел да се избегне щета на батерията или да се понижи животът ѝ, DC зареждането дава оптимални резултати до достигането на 80% заряд, като по-късно се следи по-бавен транспорт на сила. Важно е да се каже, че постоянното зареждане от DC станции не е нездравословно за батерията на автомобила.

По-разпространените станции са AC - се намират в хотели, търговски центрове, паркинги, бизнес здания, бензиностанции, автомобилни представителства и други обществени местоположения. Пълното зареждане с AC устройства лишава часове, само че за сметка на това е доста по-евтино. С бързите зареждачки се пести време, само че за сметка на по-висока цена.

Бългapия ce нapeждa cpeд нaй-мaлĸитe пaзapи зa eлeĸтpичecĸи ĸoли в Eвpoпa. Oт нaчaлoтo нa гoдинaтa в paмĸитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз ca oтчeтeни близo 569 xил. peгиcтpaции нa нoви eлeĸтpичecĸи ĸoли.

В Пловдив за миналата година има регистрирани общо 398 електрическия автомобил. Според информация от Министерство на вътрешните работи, от тях леките коли са 183, мотоциклетите са 2, мотопедите - 163. Товарните електрически коли са 15, четириколесните транспортни средства - 31, триколесните - 2, а товарните моторни триколки са 2 броя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР